Queden pocs llocs per a l’artesania. El consum diari ha aconseguit que les persones apreciem menys el valor de les coses, a més de malbaratar els recursos i els treballs manuals. 

El Raval és un oasis de producció artesanal dins del gran desert industrial (i capitalista) que és Barcelona. Es podria dir que cada vegada queden menys comerços que visquin d’una activitat productiva artesanal i, en molts casos, tradicional a la ciutat comtal. 

El gran repte dels artesans és convèncer el client que triï amb criteri i pagui el valor afegit d’un producte fet a mà, de qualitat i amb consciència social i mediambiental. Avui el nostre repte com a dissenyadors és realitzar una anàlisi de la situació actual del districte de Ciutat Vella que ens permeti conèixer, localitzar i donar visibilitat a les activitats productives que es desenvolupen artesanalment en aquest punt de la ciutat comtal.  

La nostra investigació va començar per un llarg passeig pel districte del Raval a la recerca de botigues i locals on es desenvolupessin aquestes activitats productives de forma artesanal. Al principi, va costar trobar un lloc que disposés d’un taller dins de la botiga i on es creés aquesta màgia, però, a poc a poc, anaven sorgint petits locals artesanals. 

Després d’una hora indagant per aquells carrers, vam parar per casualitat en una petita botiga que, des de fora, no ens semblava interessant, però una petita llum en el seu interior ens va cridar l’atenció: hi havia un home fabricant una guitarra elèctrica amb les seves pròpies mans. Ens trobàvem a Grube Guitars Luthiers, un petit taller especialitzat en la fabricació i la reparació de guitarres i baixos elèctrics. 

Primer no ens vam atrevir a entrar, ja que vèiem que l’home estava molt concentrat en la feina i teníem una certa vergonya. Vam fer un tomb pel carrer i, per sorpresa nostra, Grube Guitars no és l’únic local relacionat amb la música. Hi ha l’escola de música coneguda com el Taller de Músics, a més de JazzSí una sala de concerts adscrita a la mateixa escola. Sense saber-ho havíem arribat a un carrer del Raval que podria ser dels més musicals. Així doncs, vam deixar de banda la timidesa per entrar al taller. 

Grube Guitars

Sebastián Grube en el seu taller Grube Guitars

Per mi, cada instrument té ànima i personalitat pròpia i sempre procuro treure el millor d’ells. Sebastián Grube, propietari del taller Grube Guitars.

Sebastian Grube ofereix producció i reparació de guitarres i baixos elèctrics per a particulars i workshops per ensenyar-ne el procés de construcció. 

Els instruments de creació des de zero són personalitzats i, de fet, rarament realitza dues guitarres o baixos iguals. El lutier creu en la llibertat plena de disseny, sempre que sigui possible tècnicament, i fa servir la millor fusta del mercat. Ell mateix és qui bateja les guitarres amb noms com Cloud, Híbrida, Little Sister, Semi, Dragon, Classic o Strat. Per al Sebastian tots els instruments tenen una personalitat i ell intenta treure’n tot el potencial donant-los al mateix temps un toc personal.  

Els workshops són la seva activitat preferida, ja que li permeten contactar més directament amb el client, els instruments i la música. Hi pot transmetre els seus coneixements i veure’n el fruit.  Els seus clients, ja molt consolidats i fidels, solen ser apassionats de la música com ell, de manera que tot el procés de producció artesanal s’aprecia molt més. 

 

Mireia Arriaga, Anna Portet i Sharon Guerrero

Redacció
Darreres entrades Redacció (veure totes)
0

Finalitzar Compra