Segones oportunitats

Caminar pels carrers de Barcelona, especialment per la zona de les Rambles, és sinònim de trobar-se persones sense sostre dormint als portals o assegudes a terra demanant quatre monedes per poder sobreviure.

Tot i que la majoria de barcelonins ha interioritzat en el seu imaginari aquestes persones i en normalitza la seva situació, hi ha associacions i projectes que treballen per ajudar-los i poder-los donar una segona oportunitat.

La Troballa és un projecte que la fundació Arrels va impulsar l’any 2001 per proporcionar un servei diferent dins de l’entitat. S’encarrega de la reintegració sociali productiva de les persones sense llar que, a partir de les 10 del matí, tenen a l’abast un lloc càlid i familiar on anar. Però La Troballa no és un simple alberg: és un espai on poder desenvolupar habilitats socials, on la gent va a treballar, a aprendre a viure amb una rutina i a sentir-se productius, creant productes a partir de materials reciclats que després es venen a altres entitats, empreses, particulars o al mateix ajuntament.

Tot i que se l’anomena taller, no és un lloc amb una finalitat exclusivament productiva sinó més aviat terapèutica. Es tracta, doncs, de crear un espai de comunitat i de família, un sentiment d’equip basat en la confiança i el respecte. En definitiva, es pot afirmar que es tracta d’un negoci productiu, però no és un negoci qualsevol. La Troballa treballa amb les emocions, amb la part més humana i menys quantificable, per tant, en aquest cas, el focus no es troba en quin benefici econòmic s’obté, sinó en la integració i el desenvolupament personal.

“El Taller m’ha ajudat a no recaure, a sentir-me útil, a tenir una rutina. És la meva feina i aquí tinc gent que m’espera cada dia”.
Una usuària de La Troballa

La Troballa és un espai de desconnexió, de compartir, d’explicar i recordar històries, de riure i d’oblidar-se unes hores de la situació en què es troben.

Els productes que es posen a la venda acostumen a ser enquadernacions, peces de ceràmica o vidre o objectes de fusteria, però sempre elaborats a partir de materials reciclats. És per això que hi ha un paral·lelisme entre els usuaris del taller i el tipus de materials que utilitzen: a La Troballa tot pot tenir una segona oportunitat, tant els materials com, sobretot, les persones.

 

Débora Nunes, Nagui Yamamoto, Sara Ferré i Maria Vila

Article publicat en la Revista número 178, Llum Invisible. Ja disponible a l’iQuiosc.

Sobre l´autor

Més articles

Ciutat Nova: Revista trimestral on descobrim i compartim històries i projectes inspiradors i propers per enfortir #vincles positius. #diàleg

0

Finalitzar Compra