Després d’haver presentat els Invisible Makers del Poble nou, aquest curs els alumnes de disseny s’han centrat en artesans de Ciutat Vella. En aquest número musical ens parlen dels lutiers d’aquest barri barceloní.

Un lutier es pren el seu ofici de manera vocacional i connectat amb tot el món que l’envolta, creant amb les seves pròpies mans peces úniques que ocuparan un espai físic i sonor.

Aquest artesà, que construeix i repara instruments musicals normalment de corda fregada o pinçada, cuida cada detall de la millor manera que les seves habilitats li permeten per crear peces úniques molt cotitzades.

És un ofici força nou pel que fa al sistema educatiu nacional, ja que històricament l’educació i la transmissió de coneixements d’aquest ofici s’ha passat de generació en generació seguint el model de mestre i aprenent. Les persones que en un passat no gaire llunyà s’interessaven per aquest ofici eren autodidactes. Actualment la de lutier ja forma part del ventall de professions reconegudes, tot i que no hi ha uns estudis regulats per un estament oficial.

Musitekton

Interior del taller Musitekton.

Aquesta botiga d’instruments musicals de corda del carrer Sant Pere Més Alt, és, al mateix temps, un taller i un espai polivalent.

En Josep Saguer és un lutier que va aprendre el seu ofici a la Escuela Malagueña de Luthería de José Ángel Chacón i a la Academia Perosi de Biella (Itàlia).

La Isabel Fèlix té coneixements com a pianista, fortepianista i clavicembalista des de la música antiga a la contemporània.

Van inaugurar Musitekton el 2011 al districte de Ciutat Vella a Barcelona. Com a lutiers tenen un taller de reparació específicament de pianofortes, clavecins i clavicordes. També organitzen cursos, tallers, presentacions d’instruments i fins hi tot concerts de petit format.

Gina Soler, Dani Riba, Maria Fernández, Júlia Roca i Joan Carreras

Redacció
Darreres entrades Redacció (veure totes)
0

Finalitzar Compra