hands by stockpicCada quinze dies, a les pàgines d’economia dels diaris, es publica l’índex de confiança en els mercats. Aquest índex reflecteix la fidelitat del consumidor a les propostes del mercat. Si l’índex puja o baixa les borses ho reflecteixen pujant o baixant. Això demostra l’interès de les forces econòmiques en fidelitzar el consumidor. Segons Zygmunt Baumanun  aquesta pressió que els mercats fan sobre la societat ens ha deixat orfes d’utopies; ens ha deixat una societat aigualida, que només està pendent de tenir l’últim objecte de moda.

La utopia és aquell projecte de bé comú que té vocació d’universalitat. Quan mes universal, millor.  Requereix, això sí, racionalitat, rigor, competència dels promotors; requereix una capacitat de transmetre entusiasme pel projecte; requereix capacitat de engegar a nivell local un projecte que es pot estendre. La utopia ha d’estar basada sobre tres pilars imprescindibles.

1. el respecte als drets fonamentals de les persones, tant individuals com col·lectius.

2. un compromís ferm per la pau i el rebuig a tota forma de violència.

3. la recerca activa d’un acord amb l’entorn que ens envolta.

Senyorejar la Terra, com diu el “Gènesi”, no vol dir ser senyors de l’espoli i la barbàrie, sinó ser senyors del respecte i la conservació de la natura. Caldrà treballar per mantenir l’equilibri entre l’individual i el col·lectiu. I en aquesta dialèctica el paper de l’educació serà fonamental. Família i escola han de ser el marc perquè els nostres joves entenguin què és el que va bé i què no va bé. Que es desperti en ells el compromís per la solidaritat. Que es desperti també l’anàlisi crítica de la societat que els envolta.

Avui la xarxa ens permet divulgar de forma ràpida i assequible els projectes i les idees. Cal despertar en els joves la intel·ligència anticipativa i ajudar-los a veure que l’home no ha d’estar al servei del mercat, sinó el mercat al servei de l’home.

Antoni Pedragosa

Articles d’Antoni Pedragosa en altres mitjans

 

Josep Bofill
Darreres entrades Josep Bofill (veure totes)
0

Finalitzar Compra