Les crisis que vivim tenen molts matisos interdependents. El respecte fraternal per la natura i una nova comprensió del que ens demana la convivència amb l’entorn, hi són sempre presents. La natura, víctima i botxí alhora, ens contempla.

Migrants climàtics

Una conseqüència de la crisi global sistèmica en la qual estem immersos (de la qual la sanitària n’és una dimensió) són els migrants climàtics i ambientals, és a dir, les persones que es veuen obligades a abandonar els seus territoris per sobreviure, sigui perquè les condicions s’hi han tornat inhabitables, sigui perquè han estat desplaçats per força per altres pobles, que cobegen els seus recursos, o que han estat desplaçats al seu torn. L’ONU estima que l’any 2019 aquest migrants forçats podien haver estat entre 50–150 milions, i es preveu que la tendència augmenti, en relació amb el caràcter exponencial de la crisi climàtica i de pèrdua de diversitat biocultural, si no s’hi posa remei.

Els científics preveuen que Bangladesh –amb 165 milions d’habitants– en les pròximes dècades perdrà fins a un 25 per cent de la superfície.  A més, el país acull refugiats que fugen de les atrocitats a Myanmar i d’altres vulnerabilitats climàtiques a l’Índia.


Un compromís sagrat

Del 5 al 8 d’octubre es va dur a terme a Islàndia un congrés interreligiós i internacional amb el lema Fe per la Natura organitzat pel Programa de l’ONU pel Medi Ambient (PNUMA), l’organització Fe per la Terra, i el Govern d’Islàndia. El seu propòsit era establir les bases per a la col·laboració interreligiosa per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible definits per l’ONU. Des de la històrica catedral de Skálholt es varen retransmetre sessions en línia amb la intervenció de líders religiosos i acadèmics d’arreu del món. Els participants, reconeixent les amenaces provocades per la creixent desigualtat, misèria, canvi climàtic i pèrdua de biodiversitat global, van acordar impulsar la coalició Fe per la Terra i varen cloure amb la declaració El nostre compromís sagrat orientada a impulsar accions per protegir i restaurar la natura, des d’una responsabilitat moral compartida.


Aquest article va ser publicat a la revista Ciutat Nova 183 -tardor 2020- i és el primer de la secció Naturalment!, que l’associació Silene publica a cada número. Aquí podeu llegir tota la revista.

Sobre l´autor

Web | Més articles

Promovem els valors immaterials de la natura.

0

Finalitzar Compra