En una reunió per a executius d’empresa, es parlava de les “estratègies de diàleg“. Mirant fredament els continguts de la trobada, us asseguro que el que es proposava allà era l’antidiàleg, perquè el que en realitat es feia era crear un marc impositiu per controlar i dirigir la sessió en una direcció determinada, així com la tècnica per evitar preguntes inconvenients, etc. Sentint tot això, tenies la impressió que mes que estratègies de diàleg, allò era “com falsejar el diàleg”.
Sempre que el meu objectiu és guanyar la partida a l’altre, estic falsejant el diàleg. Sempre que quan l’altre parla, en lloc d’escoltar, estic pensant en què contestaré, estic falsejant el diàleg. Sempre que a l’acabar el diàleg, quedo satisfet perquè he passat per la pedra l’altre, he falsejat el diàleg. La paraula “diàleg” mereix un respecte que aquestes sessions per a executius no han tingut.
El diàleg autèntic és aquell, en el qual un obre incondicionalment el seu cor i la seva ment als pensaments i el sentiment de l’altre. Això no s’aprèn d’un dia per l’altre. Cal un aprenentatge que ha d’anar penetrant a poc a poc. El diàleg no es pot fer mai des d’una situació de domini. Ha de ser sempre d’igual a igual. El diàleg requereix l’escolta profunda i recíproca de les parts. El diàleg ha de ser net i lliure de prejudicis. El diàleg si és autèntic, no s’ha de trencar mai. Quan diem: “amb tu no es pot parlar… val més que ho deixem córrer”, hem falsejat el diàleg. I quan et trobes davant d’una paret amb la què no es pot parlar, no ets tu qui trenques el diàleg, sinó, que és l’altre que no el vol obrir. Però sempre, per difícil que sigui la situació, amb opinions molt diferents, sempre podem arribar a “posar-nos d’acord en què no estem d’acord“, però amistosament. Perquè no estar d’acord, no és cap motiu per deixar-se de respectar.
Antoni Pedragosa
Altres articles d’Antoni Pedragosa publicats en aquesta blog
Sobre l´autor
Llicenciat en Ciències Químiques, Màster en Astronomia, casat amb la Blanca, dos fills, quatre nets, col·laborador habitual de Ràdio Estel, Ciutat Nova, i CAT-Diàleg. Assessor ocasional de l'Eurocambra en temes de medi ambient.