Ja fa temps que es va celebrar una trobada internacional, amb el nom de “Sport enjoy” , amb l’objectiu de dignificar el comportament en l’esport de competició. Aquest mes de Juliol se celebra l’Sportmeet, un esdeveniment que també té com a objectiu promoure les bones pràctiques en l’esport i que s’estén a la conducta esportiva, proposant una actitud prosocial tant amb els companys com els adversaris. El Laboratori d’Investigació de la Prosocialitat de la Universitat Autònoma de Barcelona (LIPA) col·labora en el reconeixement i posada en pràctica d’aquesta actitud en l’esport.

Però, exactament, què és la prosocialitat?

És aquella actitud amb què acollim bé i apreciem qualsevol persona que trobem. No solament a nivell personal, sinó també col·lectiu. Promoure actituds cíviques per apreciar i respectar allò que és de tots. Per exemple: si jo no ratllaria els vidres de casa, no tinc perquè ratllar els d’un vagó del metro.

Aquesta actitud prosocial cal fer-la extensiva a l’esport, promovent principalment la valoració i el respecte per l’adversari.  Haurem  de reconèixer que, en aquest sentit, hi ha molta feina a fer. En els espectacles esportius veiem uns col·lectius esbojarrats i violents, els anomenats grups ultres, que amb la seva manera d’actuar està creant una autèntica escola d’antivalors com la violència, l’incivisme, les fòbies… Doncs bé, en esdeveniments com l‘Sportmeet, s’analitzen aquest comportaments antisocials a dins de l’esport, i com es poden promoure bones practiques que facin de l’esport el que realment hauria de ser: un espai lúdic, festiu i social, on s’entén la competició com una manera de superar-se i de fer cada vegada millor la pràctica esportiva. Un espai on queda descartada la falta de respecte, els insults, la violència física… i tot allò que degrada l’esport. Encara que hi ha males pràctiques molt arrelades i no sembla fàcil canviar-les, no podem deixar res per impossible. Cal prestigiar incansablement les actituds prosocials, perquè coses que abans semblaven impossibles, avui són realitat.

Sobre l´autor

Llicenciat en Ciències Químiques, Màster en Astronomia, casat amb la Blanca, dos fills, quatre nets, col·laborador habitual de Ràdio Estel, Ciutat Nova, i CAT-Diàleg. Assessor ocasional de l'Eurocambra en temes de medi ambient.

0

Finalitzar Compra