firefighter-494807_640La vida és com un mosaic de situacions diverses, que impliquen una resposta per part nostre. Cal estar ben atents a tot allò que ens envolta per saber valorar de forma adient cada situació, però per això cal tenir una educació sentimental correcta.

Podríem fer una llarga llista de respostes vitals. La gratitud, seria la resposta d’afecte i reconeixement per tots els favors rebuts; la compassió, seria aquella capacitat de sentir-se afectat per les desgracies dels altres; la indignació la resposta davant de la injustícia; l’admiració una resposta de sorpresa davant de tot allò que ens sembla magnífic o extraordinari…

Però potser es en l’admiració on més bé es veu com va la nostra educació sentimental, perquè sovint admirem el que no té res d’admirable, admirem persones que no mereixen tal admiració. Personatges inflats per la fama mediàtica, artistes famosos de vida dubtosa o multimilionaris la fortuna dels quals s’ha fet sense respectar el dret de les persones.

Una bona educació dels sentiments ens portaria a valorar allò que realment té valor. Aquest sentiment és necessari per al desenvolupament humà d’una societat. Quan valorem la fanfarronada i, en canvi, el que és admirable ens passa per alt, es posa de manifest una societat empobrida i humanament malalta.

Una agència de viatges, té editat un fulletó d’uns circuits pels Estats Units que inclou una visita exterior a les finques dels multimilionaris. I un es pregunta: Què es pretén amb aquestes visites? Que la gent s’enlluerni amb tanta riquesa?. No seria millor reflexionar sobre el mal que se li fa al mon amb la febre acumulativa d’aquestes persones ?

Ja és hora de canviar i valorar allò que realment té valor: tota aquesta multitud de gent anònima, escampada arreu del món, que posa la seva vida i el seu esforç al costat dels que mes ho necessiten. Aquells que lluiten per un món millor i més just. Aquells que lluiten contra la pobresa i la fam. Aquells que fan de la cultura de la pau la seva forma de viure. Aquells que treballen per canviar la cultura del tenir per la cultura del donar. Tot aquest col·lectiu anònim, desconegut, que no surt ni a les revistes ni als diaris ni a la televisió, aquests si que són dignes de ser admirats.

Una societat adulta i intel·ligent, és aquella que sap rebutjar allò que es rebutjable i admirar allò que és admirable.

Antoni Pedragosa

Articles d’Antoni Pedragosa en altres mitjans

Sobre l´autor

Llicenciat en Ciències Químiques, Màster en Astronomia, casat amb la Blanca, dos fills, quatre nets, col·laborador habitual de Ràdio Estel, Ciutat Nova, i CAT-Diàleg. Assessor ocasional de l'Eurocambra en temes de medi ambient.

0

Finalitzar Compra