FenceEls fluxos de refugiats que arriben a Europa fugint de la guerra i buscant una seguretat que allà no tenen, venen principalment de Síria, Afganistan, Irak, Eritrea… El gruix més important és de Síria. Què ha passat a Síria? Moltes coses, començant pel fet que el dictador Baixar al-Àssad és de confessió alauita i el 70 % de la població és sunnita. Tothom sap la mala relació existent entre alauites i sunnites. Escamots sunnites d’alliberament lluiten contra el règim de Baixar al-Àssad. Afegim-hi que al nord s’han fet fortes les tropes kurdes, a la part d’Alep l’Estat Islàmic, posicions que són bombardejades tant per Rússia com pels Estats Units… I al mig d’aquest terrible “guirigall” la pobre població civil marxa desolada, perquè ho han perdut tot: casa, propietats, vides de persones estimades. Porten a sobre una enorme tensió emocional agravada per la mala acollida que han tingut en llocs com Hongria, amb càrregues policials, gasos lacrimògens, canons d’aigua…

Es troben amb tanques i dificultats administratives, però a “tranques i barranques” van passant, i sembla ser que aquest mes de novembre l’edifici del Fòrum Internacional de les Cultures de Barcelona acollirà 1.200 refugiats, dels quals 700 es quedaran a Barcelona i 500 es distribuiran per Catalunya d’acord amb el criteri dels assistents socials, que analitzaran les diferents situacions personals, per donar la cobertura més adient a cadascú.

I aquest és l’importantíssim moment de l’acollida. L’acollida de l’altre sempre és un moment important, no sols al refugiat, sinó a qualsevol altre.  I ens podem preguntar: Com l’acollim?  Qui és l’altre per mi? Si acollin l’altre amb cara malhumorada i de forma freda i distant, estic posant barreres a la nostra relació. Si acollin l’altre amb un punt de somriure a la cara i amb una salutació cordial, estem preparant una relació mes fluida i cordial. Després, cal reconèixer l’altre amb la dignitat que mereix, parlant-li pel seu nom. Això personalitza la relació. I no oblidem mai una certa dosi de bon humor que suavitza les situacions i obre portes a la confiança.

És important netejar els prejudicis, les etiquetes, netejar tots aquells fets passats que poden enterbolir la relació i deixar via lliure al moment present, fent de la trobada amb l’altre una autèntica escola d’humanitat.

Antoni Pedragosa

Articles d’Antoni Pedragosa en altres mitjans

Sobre l´autor

Llicenciat en Ciències Químiques, Màster en Astronomia, casat amb la Blanca, dos fills, quatre nets, col·laborador habitual de Ràdio Estel, Ciutat Nova, i CAT-Diàleg. Assessor ocasional de l'Eurocambra en temes de medi ambient.

0

Finalitzar Compra