La fraternitat i la política en temps de pandèmia
A dos quarts de set de la tarda a la plaça del poble. Aquesta era la cita. I puntualment a aquella hora, les pantalles dels dispositius es van encendre amb l’inevitable ‘zoom’, esdevingut l’àgora moderna dels temps de pandèmia.
Ep! Aquest jovent no són pas alcaldes o alcaldesses. La música de Mosaico s’obre pas invitant tothom a tenir cura l’un de l’altre; persones, pobles i països. Una manera excel·lent de començar una taula rodona dedicada a parlar de la fraternitat viscuda a nivell municipal també en temps difícils.
Aquesta noia tampoc és cap alcaldessa. La Pilar Ferrero és la presidenta de l’Associació “Ciudades por la fraternidad”. Aquesta entitat organitza l’acte conjuntament amb el “Movimiento Político por la Unidad”. Agraïments (també a Ciutat Nova per transmetre l’acte a través del seu canal de YouTube), benvingudes i contextualització de l’acte en el marc del Dia Internacional de la Fraternitat Humana que enguany l’ONU ha fixat en el dia 4 de febrer, data que també l’associació pren per a la celebració en properes edicions.
Ara sí! La plaça virtual s’omple amb sis alcaldes que pertanyen a diversos partits polítics. Sis poblacions d’arreu de la geografia espanyola. Diversitats, doncs, gairebé en tot. Gent que fa política de carrer cada dia de la setmana. Una bona manera de prendre el pols a la situació que la pandèmia està provocant a nivell municipal i de com es pot afrontar en clau de fraternitat.
I comencen els contrastos. No pas entre els alcaldes, que mostren un gran acord en considerar la fraternitat com a vincle d’unió entre les persones. Contrast entre allò que sentim i llegim en els mitjans: crisi, crispació, polarització, enfrontament… i les paraules que van deixant anar aquests alcaldes.
Des de la seva tasca de servei directe als ciutadans i ciutadanes, els alcaldes parlen de millorar la vida de totes les persones, d’afavorir la participació ciutadana, d’incentivar l’ajut veïnal, ara que tanta falta fa. Constaten aquest contrast que s’està produint entre l’apropament entre persones a nivell local, que la pandèmia provoca, i els trencaments que impregnen l’ambient general de la política.
Es corroboren tendències, com la del creixement de població en pobles petites i tot allò que significa de recerca d’espais on la natura i les persones conviuen amb major harmonia, com antídot als estralls de la pandèmia. Hi ha qui parla també dels nous reptes de gestionar la incertesa, de la creació de xarxes de solidaritat i de l’ànima social com element clau per saber què volem ser, com volem construir el futur en l’horitzó de l’Agenda 2030.
No manca qui posa l’èmfasi en l’atenció preferencial a les persones més desafavorides i en els programes d’envelliment actiu per a les persones grans. En la reconstrucció i impuls del teixit associatiu com eina bàsica de refer la comunitat. Ni tampoc qui creu que la pandèmia ha posat al descobert la nostra vulnerabilitat, empenyent la fraternitat a ocupar el seu veritable lloc, perquè aquesta situació que vivim ens apropa i ens fa més humans i també més germans.
Abans del debat amb les persones connectades a aquesta plaça virtual, la Nieves Cruz (Presidenta del Movimiento Político por la Unidad a Espanya) invita els sis alcaldes a llegir, cadascú un fragment, del Manifiesto por la fraternidad que recull el compromís polític per actuar la fraternitat en l’àmbit polític.
Després d’aquesta estona de xerrada franca i amable, resta la certesa que altres maneres de fer política són possibles. S’ha posat en evidència que la fraternitat no és un concepte teòric o una utopia inabastable, sinó que aterra als carrers i places de ciutats i pobles. Que La política municipal pot ser un motor de fraternitat, però que tothom, en la seva quotidianitat fa política d’una manera o altra i pot contribuir amb el seu granet de sorra al mosaic de la fraternitat.
Es pot veure l’acte sencer al canal de YouTube de Ciutat Nova.
Sobre l´autor
Ciutat Nova: Revista trimestral on descobrim i compartim històries i projectes inspiradors i propers per enfortir #vincles positius. #diàleg