Feia neteja d’un calaix, i em surt una revista antiga de feia anys. Abans de llençar-la, la miro i trobo en un article, un fet insòlit. Un matrimoni invita a passar una setmana de vacances a casa seva, a l’Empordà, als dos assassins del seu fill.
Caram noi, és fort això, eh! Llegeixes una cosa com aquesta i et quedes estupefacte. En un món on impera l’odi , la violència, la revenja… et trobes davant d’un fet com aquest, i veus que hi ha persones que tenen una generositat d’esperit increïble. Una generositat que inclou, fins i tot, perdonar a aquells que ens han fet mal. En aquest cas, un mal irreparable com és la mort d’un fill. Però llegint aquesta narració, sents la necessitat de tancar els ulls, imaginar-te aquell matrimoni gran, acollint a aquells dos homes, amb el cor net, sense rancúnia ni ressentiments. I com diu un dels dos en una entrevista, van ser tractats amb gran atenció i delicadesa.
Tots dos formaven part de l’exèrcit repressor de Pinochet. Deia un dels dos que, l’estada a casa d’aquell matrimoni va ser una experiència tan forta que va canviar la seva vida; per a ell hi va haver un abans i un després. Hores d’ara, ja no seria capaç de fer les barbaritats que portava a terme habitualment. Els dos homes posaven de relleu que els pares mai els van fer preguntes que resultessin molestes. Per tota aquesta vivència van quedar tant corpresos, que van decidir canviar de feina.
El fill assassinat d’aquest matrimoni, Mn. Joan Alsina, forma part d’una llarga llista de persones assassinades per defensar els drets de tothom, especialment dels mes pobres i febles. A Joan Alsina hi podríem afegir-hi en LLuís Espinal, l’Ignacio Ellacuria i companys, els arquebisbes Romero i Gerardi, Martin Luther King, Gandhi i tants d’altres, assassinats per ser defensors incansables del poble senzill, massa vegades massacrat i trepitjat. Actuaven des del convenciment profund que tots els homes han de ser respectats pel sol fet de ser persones. Des d’aquest espai, el nostre homenatge a tots aquells que han lluitat i als qui continuen lluitant fins a les ultimes conseqüències per un món mes just i mes humà.
Sobre l´autor
Llicenciat en Ciències Químiques, Màster en Astronomia, casat amb la Blanca, dos fills, quatre nets, col·laborador habitual de Ràdio Estel, Ciutat Nova, i CAT-Diàleg. Assessor ocasional de l'Eurocambra en temes de medi ambient.
Gràcies Antoni! Vivències que ens diuen que un mon millor és posible!! Cal crear corrents d’opinió.
La gent té signes d’identitat d’on venim i anem
Un exemple colpidor, Antoni. Tan de bo tots nosaltres poguéssim fer un exercici d’aquesta mena! A Catalunya i a Espanya necessitem que el esperit ens infongui aquesta llum de pau.