El cantant Raimon diu que ‘de vegades la pau no és més que por’, que ‘de vegades la pau fa gust de mort’. La pau del planeta té massa d’això, sovint no és una pau veritable. Per això sempre – i ara més que mai – són necessaris actors com aquests que presentem.
L’Associació AISA ONG Internacional, orienta les seves principals línies d’acció a promoure una major Convivència en pau a tots els nivells, per fomentar la reconciliació de la família humana. En la mateixa línia, treballa també per a una major difusió de l’educació a la cultura de pau, una educació que ajudi a despertar la consciència de l’individu i en reforci l’enllaç amb els valors humans universals.
Es tracta d’una associació reconeguda per les Nacions Unides i que el 2014 rep l’estatus consultiu especial davant del Consell econòmic i social de l’ONU (ECOSOC) en matèria de cultura de pau, igualtat de gènere, desenvolupament social, medi ambient, governança global, ètica i espiritualitat.
Per iniciativa d’AISA ONG, el desembre del 2017 els 193 països membres de l’Assemblea General de l’ONU van aprovar unànimement la resolució d’adoptar el 16 de maig com a Dia Internacional de la Convivència en Pau (DICEP). Des de llavors, cada 16 de maig és una invitació a celebrar la Convivència en Pau i sobretot a prendre aquesta diada com un punt de partida per a desenvolupar accions i iniciatives durant tot l’any a favor d’aquest objectiu.
Del 2018 fins ara, cada any han estat més els països, ciutats, organismes, institucions i persones a nivell individual que s’han sumat a aquesta celebració. Això ha permès l’aparició de projectes a nivell internacional, com per exemple la creació de l’Observatori Internacional d’Alcaldes per la Convivència, que reuneix a més de 50 ciutats d’arreu del món, que es comprometen no només a celebrar la diada, sinó també a adoptar mesures a favor d’una millor convivència als carrers i barris de la ciutat.
Aquest proper 16 de maig del 2022, AISA ONG participa en el llançament, en col·laboració amb la productora de cinema Almolu i el director de cinema belga Pierre Pirard, d’una crida per aconseguir el màxim suport d’entitats, institucions i persones, per a la difusió del documental “NOUS TOUS” (Tots Nosaltres). Es tracta d’un interessant manifest per a reivindicar la convivència en pau i la necessària i urgent reconciliació de la família humana. Actualment són més de 350 entitats i associacions d’arreu el món – entre elles Ciutat Nova – que hi donen suport.
El 2021, amb motiu de la celebració de la DICEP, es va elaborar la Declaració Universal de la Convivència en Pau. Es tracta d’una carta, a la qual tothom s’hi pot adherir, per tal de manifestar davant les instàncies internacionals, el fort compromís i el desig compartit que sorgeix des de la societat civil, de la necessitat que es prenguin mesures més decidides i concretes per a una millor convivència en pau, tant a nivell local com global.
Pels volts d’aquest 16 de maig de 2022 es preveu una acció per tal que, en el màxim nombre de llocs possible, es signi la Declaració i es projecti el documental “NOUS TOUS”, amb possibilitat de debat posterior, per tal de sensibilitzar el màxim de persones possible en aquesta cultura de convivència en pau.
Es pot veure aquí el tràiler del documental “NOUS TOUS” (subtítols en castellà):
Sobre l´autor
Ciutat Nova: Revista trimestral on descobrim i compartim històries i projectes inspiradors i propers per enfortir #vincles positius. #diàleg