Una iniciativa creada per joves i per a joves amb la voluntat de canviar l’experiència universitària de molts. Amb aquest punt de partida va néixer deba-t.org el 2009, ara ja fa 10 anys, al bar de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona de la mà de tres estudiants de Ciències Polítiques, el Nacho Corredor, el Gerardo Sensat i el Paris Grau. Ells eren tres joves amb inquietuds polítiques, socials i intel·lectuals que van arribar a la universitat amb l’expectativa de trobar-se un espai on exercitar la seva capacitat de pensament crític i on poder debatre amb els altres companys sobre temes d’actualitat. En començar l’etapa universitària es van topar de cara amb la realitat: el sistema universitari no afavoreix aquest del debat crític. D’aquesta manera van decidir crear ells aquest espai on poder exercitar el debat i el pensament crític i on poder analitzar l’actualitat més enllà del pla docent.
Després de 10 anys, la voluntat de la iniciativa segueix essent la mateixa que en el moment de la seva fundació: crear un espai de trobada, de debat, de diàleg, de coneixement entre gent diversa, de diferents línies ideològiques i de diferents partits polítics, sense xocs ni confrontació, aprenent a parlar amb qui pensa diferent en un entorn de respecte i empatia que, al cap i a la fi, és la condició que possibilita la democràcia. Amb el temps, doncs, deba-t.org ha aconseguit el seu objectiu de crear aquest espai on les esquerdes no hi tenen lloc i ha aconseguit trobar punts en comú entre joves en un moment on les sensibilitats polítiques estan a flor de pell i la societat molt dividida. A més, deba-t.org no ha anat erosionant la seva força amb el temps, sinó que ha anat creixent, creant espais de trobada, taules rodones i col·loquis amb gent molt important del panorama actual. A més, són els responsables d’organitzar els debats electorals de referència a la comunitat universitària, portant personalitats polítiques de primera línia com els representants de molts partits polítics com ara Junts Per Catalunya, Ciutadans o Podemos.
L’associació ha anat evolucionant amb el temps, i el que, al principi, havia nascut amb una voluntat purament política, s’ha anat apropiant d’altres temes i altres àmbits com la cultura, la filosofia o l’economia, creant actes, debats o taules rodones tan diversos com gent diversa hi ha a la universitat. Per tant, el que va néixer com una idea entre amics, ara per ara s’ha convertit en una vertadera eina de desenvolupament dins la universitat, sortint dels límits imposats pels plans docents i permetent pensar més enllà dels apunts.
Entrevista a Ferran Dalmau
Qui és el Ferran Dalmau a part del Secretari General de deba-t.org?
M’agrada pensar que soc una persona de principis. Una persona que intenta desenvolupar uns principis i uns ideals a partir dels quals pensar, ac
tuar i ser en societat, i una persona, sobretot, molt coherent amb aquests principis. Després també m’agradaria pensar que soc una persona que està disposada a canviar d’idees, a canviar d’opinió, que no és una cosa que es doni massa sovint i la qual intentem fomentar des de deba-t. Intento pensar que en general soc una persona que tendeix a ser molt racional i lògica en el sentit que intento seguir sempre un mètode, gairebé científic però aplicat a la meva vida I a la meva branca: les ciències socials. Això pel que fa a nivell professional i acadèmic. En l’àmbit personal, em considero una persona a la qual li agrada la cultura, la música… Soc un apassionat de la llengua catalana i de la cultura catalana en general, i en definitiva un ciutadà d’aquest petit país que intentar ser el millor ciutadà possible.
I què vas estudiar?
Jo vaig començar enginyeria industrial, però em vaig adonar que no m’estava agradant, que no era l’experiència universitària que volia tenir. En un brot de valentia vaig decidir canviar, i vaig passar a la meva altra gran passió que eren, i són, les ciències socials. Així, vaig començar el grau de filosofia, política i economia que fan a la Pompeu Fabra de Barcelona conjuntament amb la Carlos III de Madrid i l’Autònoma de Madrid.
Quants anys portes a deba-t?
Jo vaig entrar a deba-t a finals del primer any de carrera, és a dir, porto uns cinc anyets ja. El primer any vaig estar com a soci i després de tornar de Madrid, perquè la nostra carrera ens comporta estar a Madrid tot el segon any, em vaig posar a la meva primera junta directiva i ara estem tot just acabant la meva segona junta directiva.
Aleshores, les juntes directives de deba-t.org són molt curtes, no?
Sí, són de només dos anys. Això és així perquè els estatuts marquen que la junta ha d’estar estudiant a la universitat, sigui un grau, un màster o un doctorat. D’aquesta manera, un cop surts de la universitat i comences a entrar en dinàmiques laborals, és més complicat mantenir el compromís i la dedicació que deba-t.org requereix. Així, tots els esforços que fa una junta directiva han d’estar molt ben meditats i tirats endavant perquè després, en un canvi de junta, no es perdi tota aquesta feina. Això afegeix un plus de dificultat i també de fragilitat en l’associació, és cert, però estem treballant en això i volem assentar unes estructures que puguin romandre en el temps i que puguin passar de junta en junta. D’aquesta manera deixarem de dependre de l’ocurrència de qui vingui després.
Com a Secretari General, quina és la teva funció dins de la Junta Directiva de deba-t.org?
La figura de secretari general de deba-t.org s’ha de desvincular de la imatge que es té de secretari general d’altres institucions o partits polítics, on té molt més pes directiu. En el meu cas sí que faig tàndem amb l’Ariadna Romans i el Pol Salvadó, que són la presidenta i el vicepresident de tresoreria respectivament. Tots tres intentem tirar endavant l’associació. Jo estic tirant endavant sobretot la part de comunicació interna, de gestió dels estatuts, del reglament intern, també porto la gestió dels socis… En general és un rol bastant logístic.
Què és el que fa tan especial deba-t.org per tu?
Jo penso que per mi és el complement fantàstic de la meva educació no formal de l’etapauniversitària. És a dir, jo crec que sense deba-t.org, la meva experiència universitària i formativa hagués estat completament diferent i per tant molt més pobre. Considero que, en aquest sentit, els creadors de l’associació van assentar unes bases molt bones que, deu anys després, han permès que deba-t.org segueixi complint l’objectiu inicial de trobar un espai de debat entre gent de diferents idees i sensibilitats.
Sobre l´autor
Periodista per vocació i també en formació a la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona). Observadora, apassionada per conèixer històries noves i una mica somiatruites, m’agrada escriure pensant que les meves paraules poden ajudar a crear un món millor. He crescut rodejada de llibres tota la meva vida, per tant, l’art d’escriure ha marcat, des de sempre, el meu camí.