dieselL’afer de l’empresa d’automòbils alemanya ha estat un cop a la imatge d’eficàcia i confiança d’un país. D’altra banda, accelera el procés que traslladarà, des de la fàbrica al carrer, les probes tècniques d’emissions i de consum.

No només Alemanya, sinó també tot el món ha empal·lidit pel col·lapse del mite de la fiabilitat alemanya. L’ha destruït el sorprenent reconeixement, abans de dimitir, de l’administrador delegat de la Volkswagen: la seva empresa ha emprat un software per fer que les emissions dels seus motors dièsel entressin dins dels paràmetres exigits per les especificacions americanes d’emissions d’òxids de nitrogen.

Les cases d’automòbils americanes utilitzen només motors de gasolina i, potser per això, els paràmetres de les màximes emissions d’òxid de nitrogen de l’organisme de protecció oficial (EPA) dels Estats Units no contemplen, com succeeix a Europa, (on els motors dièsel són més del 50 per cent) una emissió de NOx doble, deguda al diferent sistema de combustió.

Així doncs, per pensar bé dels altres fins que no es demostri el contrari, i, per tant també de la direcció de Volkswagen, excloent-hi una estafa deliberada i conscient que molt difícilment hagués pogut quedar amagada molt de temps, probablement, aquella, tenint dificultats per satisfer adequadament les especificacions d’emissions per als dièsels del mercat americà, al software que regula el motor, va preveure també un funcionament a baixa potència, amb emissions reduïdes, quan aquest es fa funcionar sota les condicions previstes al taller on es fa el test.

Nosaltres, els automobilistes, sabem que difícilment arribarem a reproduir en la nostra conducció els consums que se’ns van dir quan vam comprar el cotxe, però no és que per això posem en dubte que aquests consums puguin ser obtinguts en les condicions en les que es va fer el control: probablement, una lògica hipòcrita similar de respecte dels límits de la llei ha estat emprada per vendre motors dièsels poc eficaços.

Una lògica, en qualsevol cas, de curta volada, perquè aviat les probes a la fàbrica, seran substituïdes, tant als Estats Units com a Europa, per probes a la carretera, gràcies a un instrument instal·lat al portaequipatge. Així doncs, caldrà fer motors de baixa emissió real, i que això sigui tècnicament realitzable, és el que, pel que sembla, han demostrat les probes fetes en carretera, en paral·lel a les dels dièsels Volkswagen, efectuades amb un dièsel BMW, que funciona amb emissions dins dels límits legals.

Alberto Ferrucci, president de l’Associació Internacional per una Economia de Comunió (setembre 2015)

Llegir l’original en italià

Josep Bofill
Darreres entrades Josep Bofill (veure totes)
0

Finalitzar Compra