Eix per a una vida saludable i amb propòsit

 

Si el sueño fuera (como dicen) una

tregua, un puro reposo de la mente,

¿por qué, si te despiertan bruscamente,

sientes que te han robado una fortuna? 

Jorge Luis Borges

 

El coneixement científic disponible actualment sobre el fenomen del son i la seva importància per protegir la nostra salut i benestar és molt contundent. Fa només poques dècades, no podíem sospitar que l’expectativa de vida dels éssers humans estigués relacionada amb com dormim al llarg de la nostra vida, ni tampoc que el càncer, les malalties metabòliques o les neurodegeneratives poguessin tenir una relació estreta amb la pèrdua de la qualitat del son. Sabem com n’és d’important dormir bé per mantenir un bon estat d’ànim i una bona qualitat de vida; a més, des de la ciència reconeixem el son com un factor bàsic per una bona salut, Tanmateix, en els darrers anys, tant la investigació com les intervencions terapèutiques s’han centrat en les variables de l’estil de vida com l’exercici, l’alimentació i, per descomptat, la qualitat del son, com a fonts directes del nostre benestar.

Tanmateix, només un terç de la població considera que dorm bé i no pateix somnolència i fatiga durant el dia. A Espanya, igual que a la resta de països desenvolupats, els hàbits de vida suposen un gran perjudici per a la qualitat del son, produint un seriós problema de salut pública, baixa productivitat i risc d’accidents. La mateixa Organització Mundial de la Salut (OMS) es queixa obertament d’aquest problema afirmant que un 40% de la població global pateix trastorns del son. Les evidències demanen una resposta urgent per part de tota la societat – empresaris, educadors, professionals i autoritats sanitàries – que es tradueixi en una reacció contundent en recerca, educació, comunicació i atenció assistència pel que fa als problemes de son de la població.

Sabem que el son té un paper fonamental en l’efectivitat de tots els altres esforços de salut que fem: quant més bé dormim, mengem més saludablement, fem més exercici i afrontem l’estrès més bé. La recerca ens fa entendre que hi ha una relació íntima entre les variables de l’estil de vida i, segons sembla, el son podria ser central pel seu efecte sobre el benestar. Un son de qualitat augmenta els beneficis de dur una vida saludable en totes les seves dimensions.


Un son de qualitat augmenta els beneficis de dur una vida saludable en totes les dimensions


Pel que fa a la nutrició, la recerca ha posat de manifest que la privació de son ens indueix al consum d’aliments més calòrics per causa de la desregulació hormonal en el sistema de regulació de la gana i la sacietat, de la mateixa manera que també s’associa a una major predisposició a l’obesitat. Contràriament, mantenir una rutina de son regular, suficient i de qualitat, ens predisposa a alimentar-nos de forma més saludable, la qual cosa impacta positivament sobre el nostre descans.

De la mateixa manera s’ha pogut observar la relació entre el son, els beneficis de l’exercici i el rendiment esportiu. Entre altres motius, ajuda a sincronitzar els ritmes circadians de les activitats diàries amb els moments òptims per exercitar-se tant físicament com cognitivament.

Com que aquests temes ja es van coneixent més, cada vegada hi ha més persones que s’interessen i cerquen solucions per tenir cura del seu son i del seu benestar. És habitual trobar atletes, creatius i empresaris que incorporen rutines de son en els seus programes de millora de rendiment i qualitat de vida.

No hi ha cap mena de dubte sobre la importància d’un bon descans per a un bon aprenentatge i un bon funcionament de la memòria, ja que es tracta d’una de les principals funcions del son, especialment durant la fase REM –acrònim anglès de Moviments Oculars Ràpids–. Els estudis revelen que un son reparador millora el nostre aprenentatge, actuant tant abans com després de les experiències; la qual cosa no només és molt evident i transcendental en la infància i l’adolescència, sinó també en el rendiment dels adults en els àmbits personal i laboral.

D’altra banda, cada vegada hi ha més evidències en relació a la funció del son sobre el nostre equilibri psicològic, emocional i la nostra relació amb els altres, cosa que, sense cap mena de dubte, ens obre a la col·laboració i la creativitat amb els nostres iguals. S’ha observat que el son REM ajuda a disminuir la càrrega emocional de les experiències afectives per tal de preservar els aprenentatges sense les emocions negatives. Tanmateix, el son col·labora en la modulació emocional millorant la nostra sensibilitat, especificitat i resposta a les emocions dels altres. Sobre el benestar de les relacions interpersonals, una investigació liderada pel professor Matthew Walker, ha trobat un lligam directe entre la privació de son i l’aïllament social, cosa que podria tenir també conseqüències per a la salut mental i el risc de depressió.

A més dels innombrables beneficis per a la nostra salut, no és massa difícil intuir que el son saludable té una gran rellevància a l’hora d’ajudar-nos a assolir els nostres propòsits vitals i la nostra capacitat de ser feliços. Això vol dir que, probablement, estem menystenint el nostre millor – i més accessible – recurs per aconseguir els nostres objectius en la vida.

Molts de nosaltres considerem que “ser feliç i sentir-se realitzat” és un objectiu important a la vida, de manera que resulta desconcertant que reduïm les hores de son o descurem els hàbits que l’indueixen, quan, en realitat, el son és un factor directe i fonamental que afecta la nostra felicitat quotidiana. Per això, instem tothom  a posar el son en l’agenda de prioritats per viure de manera saludable, millorar la productivitat i ser més feliços.


REFERÈNCIES

Morselli L, Leproult R, Balbo M, Spiegel K. Role of sleep duration in the regulation of glucose metabolism and appetite. Best Pract Res Clin Endocrinol Metab 2010;24: 687–702.

Spaeth AM, Dinges DF, Goel N. Effects of experimental sleep restriction on weight gain, caloric intake, and meal timing in healthy adults. Sleep. 2013;36:981–990. doi:10.5665/sleep.2792.

Goldstein AN, Walker MP. The role of sleep in emotional brain function. Annu Rev Clin Psychol. 2014;10:679–708. doi: 10.1146/annurev–clinpsy–032813-153716. Epub 2014 Jan 31. PMID: 24499013; PMCID: PMC4286245.

Ben Simon, E., Walker, M.P. Sleep loss causes social withdrawal and loneliness. Nat Commun 9, 3146 (2018). https://doi.org/10.1038/s41467-018-05377-0


Antoni EsteveAutor: Antoni Esteve

Doctor en Farmàcia.

Fundador d’AdSalutem Instituto del sueño.

Membre Numerari de la Real Acadèmia de Farmàcia de Catalunya, de la Real Acadèmia de Medicina de Catalunya, i de la Real Academia de Doctores de España


Aquest article ha estat publicat en el número 187 de la revista Ciutat Nova: Salut!

Sobre aquest mateix tema podeu recuperar l’entrevista que la Mireia Baró va fer a la Cinta Lacasa el juny de 2020: Hem dormit bé aquests dies?

 

Sobre l´autor

Ciutat Nova: Revista trimestral on descobrim i compartim històries i projectes inspiradors i propers per enfortir #vincles positius. #diàleg

0

Finalitzar Compra