boy-509488_640Situem-nos al mes de Novembre del 1884. Les potències europees es reuneixen a Berlín, per decretar el dret de colonitzar, per ocupació física i militar, els territoris africans.  Quants representants del territori africà hi havia a Berlín?

Cap ni un. Es va fer molt malament, el que es podia haver fet bé. Segurament ara seríem menys rics, però amb més dignitat. Es podia haver convocat els líders dels països africans amb la següent proposta: vosaltres teniu uns recursos que els necessitem pel nostre progrés i, a canvi, us oferim modernitzar les vostres infraestructures, carreteres, ferrocarrils, escoles, hospitals, etc. No va ésser així, i es va fer a lo bèstia. Explotació de recursos, sense cap contraprestació a canvi.

Periòdicament es reuneix el grup dels anomenats G8. Normalment ho fan a Davos amb presencia dels fòrums socials, amb veu però sense vot. Un representant del Foro Social de Porto Alegre va preguntar als representants de les grans potències quan reconeixerien la seva culpa per la falta de justícia i humanitat del seu passat colonial. La veritat és que ningú contestava. El silenci va ser llarg, i finalment va respondre Nicolas Sarkozy amb una autèntica barbaritat. Va dir: “Hem de tenir l’honor de l’antiarrepentimient”.  L’interlocutor li va respondre: trist honor, aquell que no reconeix les culpes.  Sarkozy, desviant l’atenció del tema, va dir que ara molts països tenen l’honor de compartir la seva llengua amb França. L’interlocutor va respondre, amb una certa sorna, que agraïts per aquet honor, però en cap cas era justa la barbàrie, l’explotació i l’espoli de l’etapa colonial.

I no solament Europa, també els EUA s’han emportat la bauxita sense cap mena de control.  O el Japó que explota les mines de Kasumbalesa sense cap control. I no parlem de l’escàndol del petroli amb la BP i l’ELF explotant el petroli africà en benefici del Regne Unit i França.

També molts mitjans de comunicació, amb el seu silenci davant de la injustícia, demostren la seva complicitat amb el mal.

Antoni Pedragosa

Articles d’Antoni Pedragosa en altres mitjans

Josep Bofill
Darreres entrades Josep Bofill (veure totes)
0

Finalitzar Compra