Flickr_-_Israel_Defense_Forces_-_Multiple_Weapons_Found_on_Neutralized_Islamic_Jihad_MilitantsPer al futur de la democràcia i de la pau, és tan perillós l’integrisme fonamentalista com el globalisme capitalista. Tant l’un com l’altre, tenen una cosa en comú: el menyspreu pels drets civils de la ciutadania. Més o menys tenen aquesta idea de fons les paraules profètiques que Nelson Mandela va dir a l’ONU: “No hi ha pitjor sistema per garantir la pau i la seguretat mundial, que un projecte imperial de domini… perquè sempre portarà una inseguretat global més gran i un major risc de terrorisme”. En els moments actuals veiem com aquesta predicció s’ha fet realitat, i som conscients que aquest risc terrorista, pot fer acte de presència a qualsevol lloc i a qualsevol moment. No som tan conscients, però, de les causes que l’han propiciat. Sempre veiem amb facilitat que la culpa la tenen els altres i no som capaços de veure la nostra part de culpa. La seguretat i el benestar dels països rics s’ha fet a costa de la inseguretat i el malestar dels països pobres. Això es un fet evident, i deixa en els perjudicats, unes ferides difícils de guarir.

Un grup d’estudiants va organitzar en un centre cívic, una trobada amb uns nois immigrants que explicaven la pròpia experiència de pobresa als seus països, tenint en compte que els recursos abundants que aquests països tenien, eren explotats per Bèlgica, Holanda, Regne Unit i França. Aquests nois immigrants afirmaven, amb raó, que Occident no farà mai un reconeixement de culpa de les injustícies comeses a Àfrica.

No podem seguir fent política de forma tan primitiva. La política del futur haurà de canviar d’objectius. Només podrem donar el nom de política, a aquella que treballi per al be comú, on imperi el diàleg i la cooperació, i es pugui considerar la fraternitat com una eina d’acció política.

Antoni Pedragosa

Articles d’Antoni Pedragosa en altres mitjans

Josep Bofill
Darreres entrades Josep Bofill (veure totes)
0

Finalitzar Compra