Construir la pau és el camí per arribar-hi
Un taller de joves
El document de reflexió utilitzat en un taller sobre com construir la pau, va ser un manifest redactat per un important grup de joves de més de quaranta països, reunits a Tòquio. Procedien d’ètnies, cultures, costums i religions diferents. El manifest constava de deu punts, que van ser motiu de debat.
Repassar aquests punts, era com fer una mena d’examen de consciencia, personal i col·lectiu, del què fem i no hauríem de fer, i del què no fem i hauríem de fer. Tot plegat una crida a mantenir una actitud de pau en el nostre dia a dia.
Resulta bonic veure quin món es el que desitgen aquets joves, d’origen tan divers. No volen coses impossibles, volen senzillament un món que sigui just, i el fruit d’aquesta justícia, seria la pau. El primer pas que caldria donar segons aquest manifest, fa referència a la relació entre els països del nord ric i els països del sud pobre, en la que ningú s’hauria d’aprofitar de ningú.
Camins de pau
És incomprensible que els pobres paguin als rics en concepte de deute 350.000 M de $, i els rics del nord paguin al sud en concepte d’ajuda 50.000 M de $. El manifest demana la condonació del deute extern, perquè després de tants anys d’espoli de primeres matèries, o de comprar-les a preu de misèria, èticament aquest deute hauria de considerar-se ja condonat.
Un altre aspecte a revisar és la gran despesa en la indústria d’armament. Només amb el 19% de la despesa armamentista, es podria superar el problema de la fam al món. Promoure decididament el desarmament i que els fons destinats a armes puguin anar per a finalitats pacífiques.
A continuació, el manifest assenyala que els mitjans de comunicació i en especial la televisió, tenen molta tendència a difondre les coses negatives: guerres, violència, agressions, homicidis… deixant de banda el positiu que també existeix. En el manifest, es reclama que la força mediàtica que té la televisió, en lloc de ser usada com escola de violència, pugui ser usada com instrument d’educació per a la pau.
També en l’esport cal modificar conductes. No hauria de ser mai una ocasió per humiliar l’adversari, sinó un incentiu per superar-se un mateix i un motiu de trobada d’amistat entre persones i pobles.
En el document hi havia també punts de reflexió sobre consum responsable, reciclatge i ecologia, i una atenció molt especial al diàleg com a eina de relació i de resoldre diferències. El fet que persones joves tan diverses, es trobessin al Japó en un clima increïble de respecte i d’amistat, sembla ja un signe que la utopia pot ser realitat.
Que es pot construir un món millor…clar que si! Per què no? En aquest sentit als adults ens cal aprendre dels joves, del seu idealisme i generositat. Aprendre a afavorir actituds pacífiques i de diàleg, i a posar en pràctica l’anomenada regle d’or: ” no fer als altres allò que no t’agradaria que et fessin a tu”.
Sobre l´autor
Llicenciat en Ciències Químiques, Màster en Astronomia, casat amb la Blanca, dos fills, quatre nets, col·laborador habitual de Ràdio Estel, Ciutat Nova, i CAT-Diàleg. Assessor ocasional de l'Eurocambra en temes de medi ambient.
Moltes gràcies. És molt enriquidor.