“Si volem aconseguir una pau veritable en aquest món hem de començar amb els nens, i si creixen en la seva innocència natural, no haurem de lluitar, sinó que anirem de l’amor a l’amor i de la pau a la pau, fins que per fi, tots els racons del món estiguin coberts de pau i amor”. (Mahatma Gandhi)

 

Educar per a la pau

Tothom desitja la pau, però la tossuda realitat ens diu que el nostre planeta està esquitxat de nombrosos conflictes bèl·lics i de tota mena de violències que atemptant contra la dignitat de les persones i dels pobles. També a casa nostra patim agressions per violència de gènere, domèstica, de caràcter xenòfob o racista, entre adolescents, a les escoles… Davant d’aquestes situacions, sovint ens preguntem, què podem fer?

La Constitució de la UNESCO proclama: “Donat que les guerres neixen en la ment dels homes, és en la ment dels homes on han d’erigir-se els baluards de la pau”. Només amb aquesta cita, n’hi hauria prou per adonar-nos de l’enorme importància que l’educació per a la pau hauria de tenir en el procés de formació de cada persona. En aquest sentit, resulta de rellevància i d’actualitat la Declaració sobre el Dret a la Pau aprovada el desembre de 2017 per l’Assemblea general de les Nacions Unides;  un document en el que, per primera vegada, s’estableix que tots els éssers humans tenen dret a gaudir de la pau. Es reconeix, a més, que la pau no és només l’absència de guerra, sinó un dret humà fonamental que requereix “un procés de participació positiva i dinàmica, on es fonamenta el diàleg, i els conflictes es resolen en un esperit de comprensió mútua i de cooperació” (A/C.3/71/L.29.Preàmbul).

Cal tenir present, però, que educar per a la pau, no significa incloure una disciplina més en els currículums acadèmics, sinó que és una forma d’entrenament, una eina de pau, un camí per desenvolupar la creativitat i l’autonomia dels nens i nenes per enfrontar-se als problemes, aprendre a dialogar i experimentar, per tal que prenguin consciència dels seus propis recursos en sentir-se cadascú responsable de tot. Educar per a la pau, doncs, significa promoure una acció pràctica dins d’un context específic, començant per la resolució positiva de les relacions interpersonals, sense perdre de vista qüestions més generals com el model de desenvolupament, la distribució dels recursos i la gestió del poder; realitzant actuacions concretes per transformar des de baix una societat globalitzada, on la manca de drets i les punyents desigualtats fan perdre sovint el sentit de la paraula ‘pau’.

Què és ‘Living Peace International’?

En aquest context, el projecte ofereix un camí per fer créixer tant com sigui possible en els diferents ambients d’aprenentatge i de vida, el compromís de viure per la pau, renovant relacions, enfortint col·laboracions, cooperant plegats, per a la construcció d’una xarxa de pau en el món. De les seves pròpies característiques se’n dedueixen els seus punts forts:logo

  • És un projecte iniciat el 2011 amb 15 infants a El Cairo (Egipte) i que actualment involucra 1.620 escoles, grups i associacions d’arreu del món, amb més de 650.000 persones: nens i nenes, adolescents, joves i adults de 161 països, de diferents religions, llengües i cultures.
  • Senzillesa de la idea
  • Implicació personal que genera noves maneres de relacionar-se
  • Promoció de la cultura de pau
  • Existència d’una xarxa de relacions i implicacions a nivell internacional
  • És un projecte inclusiu, transversal i interdisciplinar

Les seves accions es fonamenten en tres propostes que combinen la senzillesa amb un alt grau de compromís personal:

  • La necessitat de ser persones de pau
  • Un dau, el “dau de la pau”, amb senzilles frases amb valors per posar en pràctica
  • El “Time Out”: un minut de silenci, reflexió o pregària per la pau, cada dia a les dotze del migdia

Sembla evident que es tracta de propostes universals i que exigeixen una resposta personal per sortir d’un mateix i anar a l’encontre de l’altre. Això és generador del ‘risc creatiu’ que fa caure les barreres d’edat, de rol, d’estructures, de formalismes; perquè el clima d’obertura, altruisme, respecte recíproc i solidaritat porta relacions noves, un nou clima, una nova cultura, en la que cadascú sent la llibertat de poder-se expressar, d’oferir la seva pròpia contribució, donant el millor d’ell mateix.

Congrés 2019

En aquest interessant camí que ‘Living Peace International’ recorre construint la pau des de la base, organitza els propers dies 13, 14 i 15 de desembre el I Congrés Internacional de formació per a ‘joves líders i ambaixadors de pau’ que sota el lema “Créixer com a constructors de pau” se celebrarà a Madrid, en col·laboració amb el “Cercle Universel des Ambassadeurs de la Paix” amb seu a Ginebra i la Fundació Igino Giordani.

En aquest Congrés es preveu la participació d’uns 200 adolescents i joves d’arreu del món, d’entre 16 i 30 anys, que han estat anomenats ‘joves ambaixadors de pau’ pel ‘Cercle Universel des Amassadeurs de la Paix’ i d’aquells que han estat proposats a aquest nomenament pel seu compromís diari en favor de la pau. Tanmateix, també hi participaran altres joves d’organitzacions afins que porten a terme una tasca que promou una cultura de pau, desenvolupant accions adreçades al creixement de la tolerància, el diàleg i la solidaritat en les àmbits més diversos.

La metodologia 6×1 que s’utilitzarà en el desenvolupament d’aquest Congrés, està en consonància amb la sistemàtica del projecte ‘Living Peace International’ i es pot sintetitzar en els punts següents punts:

  1. Apropar-se a la realitat: Caminar, observar, escoltar i prendre consciència dels problemes existents en el propi barri, ciutat, país i que són obstacle per a la pau.
  2. Pensar i sumar totes les idees: Ordenar i prioritzar tot el que hem observat. Escollir de manera participativa per quin problema cal començar, valorant-ne la dimensió, urgència i gravetat.
  3. Suscitar la participació: Treballar juntament amb altres escoles i grups en un projecte comú, contribuint a resoldre la necessitat identificada i compartint les nostres experiències, perquè junts som més forts.
  4. Embrutar-se les mans: Elaborar un pla d’acció amb objectius, activitats, responsabilitats, cronograma i resultats esperats. I…a treballar!
  5. Avaluar per millorar: Hem assolit els objectius proposats? Quines dificultats hem tingut? Hem estat capaços de treballar junts? Què es podria corregir i com?
  6. Trobar-se per celebrar-ho: Compartir la joia dels resultats assolits. Descobrir habilitat i coneixement adquirits. Reconèixer la contribució que cadascú ha aportat al llarg de l’itinerari.

Amb tots aquests ingredients, la iniciativa garanteix un important pas més en aquest lloable, necessari i interessant camí de pau que el projecte ‘Living Peace International’ proposa a joves i adults arreu del món.

Podeu veure aquest vídeo (3’22”) sobre el projecte ‘Living Peace International’

També podeu veure aquest altre (1’57”) sobre el I Congrés “Créixer  com a constructors de pau”

Per contactar amb el projecte a Espanya: Pilar Margall (Coordinadora) – pilarmargall@gmail.com

Sobre l´autor

Ciutat Nova: Revista trimestral on descobrim i compartim històries i projectes inspiradors i propers per enfortir #vincles positius. #diàleg

0

Finalitzar Compra