Vivim en un moment històric en què mai havíem tingut tan fàcil l’accés als productes de consum via crèdit, ofertes on line 24/7, publicitat i descomptes a la mida de l’individu reflectint les seves tendències i interessos, i mercaderies de tan baix cost que el dubte de “si podem” comprar un bé o servei es converteix en “com pot ser que no ens donem aquest plaer”?

Vivim els temps de la gratificació immediata i de l’apologia social del plaer personal, de gaudir, de viure el moment, de buscar el benestar. I si la nostra consciència ecològica o social ens fa vacil·lar per un instant abans de consumir, abunden les ofertes de productes bio, orgànics, comerç just, de productors locals, socials i ecològicament responsables. Això calma la culpa del consum.

Tanmateix, la dinàmica del consum té un aspecte curiós: està basada en una motivació inconscient i automàtica. Sentim un forat i la necessitat d’omplir-lo i la societat ens respon amb els productes o serveis que prometen ajudar-nos. I sembla que funciona, però resulta que la satisfacció és momentània. En persistir la necessitat, acostumem a recórrer al següent producte o servei que ens prometi ajudar-nos. Aquesta dinàmica manté el cicle de necessitat –oferta–consum–necessitat… Senzillament perquè en realitat es tracta d’una necessitat que no pot ser satisfeta amb objectes externs.

Loading...

Loading…

Isabel Rimanoczy | “Si avui estàs viu, tens un paper per jugar”. Conscient de la complexitat dels reptes del nostre planeta (i nosaltres en ell), treballo amb qui pot multiplicar l’impacte. Ho faig ensenyant, escrivint i assessorant institucions acadèmiques en el camp de la sostenibilitat estratègica.

Article publicat a la revista número 178, Llum Invisible, ja disponible a l‘iQuiosc.

Sobre l´autor

Ciutat Nova: Revista trimestral on descobrim i compartim històries i projectes inspiradors i propers per enfortir #vincles positius. #diàleg

0

Finalitzar Compra