1429258070La notícia de les agències de notícies sobre l’enèsima tragèdia del Mediterrani aquesta vegada té connotacions religioses que plantegen interrogants seriosos que no poden limitar-se a l’enfrontament entre Cristianisme i Islam, sinó que impliquen als governs dels seus països d’origen en guerra entre ells també per raons econòmiques. S’ha d’aclarir.

Aquest matí llegeixo: “Desembarcament, lluita a la pastera per motius religiosos, 12 cristians llançats per la borda.” Aquesta és la notícia, seca, tal com l’ha donat la premsa aquest matí. Els acusats són musulmans, els homes llançats al mar, en canvi, són de religió cristiana.

Un missatge d’aquest tipus inevitablement planteja algunes preguntes. En primer lloc perquè ha passat? A quin grup ètnic pertanyen les faccions oposades? A la pastera hi havia un conflicte teològic entre desesperats? O no podria ser que s’haguessin barallat per una manta?

A les agències sempre hi llegim: “A dotzenes, nigerians i ghanesos, són llançats al mar pels seus companys de viatge.” Mentre que els detinguts “provenen de Mali, Senegal, Guinea Bissau, i especialment de Costa d’Ivori.” Disculpeu-me per aquesta pregunta incòmoda, però no hi podria haver també altres motius? Per exemple, el govern de Nigèria i el ghanès han estat involucrats en diverses ocasions en missions de l’ECOMOG (Economic Community of West African States Monitoring Group) a l’Àfrica Occidental i sovint la seva presència en alguns països s’ha percebut negativament.

Certament, el que ha passat és molt greu, però abans de parlar de la mort “només” per motius religiosos, si us plau anem a poc a poc. En resum, esperem que el resultat final de la investigació, que tanmateix no serà fàcil perquè per determinar amb certesa la nacionalitat dels refugiats i la seva afiliació religiosa és sempre molt difícil. L’assumpte és delicat ja que és necessari evitar el xoc entre les cultures.

Giulio Albanese (17 de maig de 2015)

Article original en italià

Sobre l´autor

Més articles

Després d'una àmplia experiència en el món de l'ensenyament, actualment és a la direcció de la revista Ciutat Nova.

0

Finalitzar Compra