Condemnats a ser lliures

RESTOS” és el nou curt del nostre col·laborador habitual, Alejandro Morala.

Al començament de Restos, un captaire demana almoina assegut al terra d’un carrer buit i discret. Només està acompanyat d’un got on dipositar les monedes i alguns raigs de sol que li il·luminen. Apareix, de sobte, un jove, l’Adam, qui deixa unes monedes al vas. El captaire li dóna les gràcies però el jove no respon, ni tan sols se’l mira, simplement continua amb el seu camí. El captaire torna a la seva solitud, però l’Adam, sense saber-ho, es dirigeix ​​cap a ella.

Un món solitari és un món on les persones, encara conscients les unes de les altres, han decidit prioritzar una idea o causa humana per sobre del rostre aliè, és a dir, per sobre del propi humà. S’abracen a la causa, però obliden el rostre. L’Adam dóna almoina, però no mira als ulls al captaire, pràcticament l’obvia: els diner ja és una mostra de preocupació suficient, l’almoina com a acció humanitària. Però el captaire segueix al carrer, potser que amb algunes monedes més, però igualment sol. No sabem res de la seva salut, estat d’ànim, necessitats… El diners han estat la resposta absoluta de l’Adam, fins i tot abans d’escoltar la pregunta. No obstant això, què passa si sabem que l’Adam dóna almoina per obligació laboral i no per altruisme o convicció? Diríem que ha estat una decisió lliure?

La llibertat implica sempre compromís, ja que ens fa responsables de les nostres accions. Quan Jean Paul Sartre afirmava que “l’home està condemnat a ser lliure; perquè una vegada llançat al món, és responsable de tot el que fa “, no feia sinó carregar-nos el món a les nostres espatlles, incitar-nos a la construcció conscient d’uns (nous) valors profundament humans. No cal dir que Sartre, des de la seva posició existencialista, no creia en Déu ni en cap moral intrínseca al que és humà: tot és resultat de la nostra elecció. Fins i tot no decidir, és també una decisió.

“Restos” ens mostra, precisament, les conseqüències de carregar-se el món a l’esquena. Fins a aquell moment, l’Adam havia obeït estrictes ordres dels seus superiors d’empresa. Unes ordres que anaven més enllà de realitzar una tasca específica o seguir un horari concret: organitzaven la roba que havia de vestir (senzilla i discreta), el menjar que havia de prendre (menjar natural i fresc) i fins i tot la posició que havia d’exercir respecte als més desfavorits (obligació de donar almoina). No obstant això, l’Adam no es rebel·la contra aquesta falta d’autonomia, ni tan sols considera que sigui una violació dels seus drets. Quan li pregunten: “Creus en nosaltres?”, Respondrà amb decisió: “Per descomptat, més que cap altra cosa en aquest món”. El cas és que l’Adam creu en el sistema i es lliura per complet a ell, es fon en ell.

Si l’Adam s’hagués rebel·lat, si des d’un primer moment hagués anhelat prendre decisions pròpies i estigués en lluita constant contra el sistema, la caiguda d’aquest no li hagués significat un problema. O, al menys, els problemes que pogués ocasionar no serien res en comparació a l’excitant conquesta de la llibertat. Però al jove li arriba aquesta llibertat sense haver-la demanat ni lluitat: li és imposada. ¿Imposar la llibertat? Sí, des del moment que reconeixem la llibertat com a condemna, com a càrrega del món.

El sistema d’empresa de l’Adam canvia radicalment: d’obeir una estricta planificació de despeses passa a gestionar lliure i individualment el seu sou. D’alguna manera, l’Adam és llançat al món sense més protecció que la de les seves pròpies mans; han esborrat les petjades que seguia i ha de començar un camí incert. Però per què resulta tan transcendental aquest canvi en el sistema de treball?

L’Adam havia construït (o li havien construït) la seva vida sobre la base fixa d’una planificació total. A més, una planificació en la qual, en major o menor mesura, creia “més que res en aquest món”, és a dir, per sobre del món. L’economia com a centre del tot. Tot d’una, ho perd tot. El mur que el separava del món (el mur de la convicció total) s’esfondra i se l’emporta. En la solitud de la feina podia abraçar-se al seu deure, a les seves obligacions, però ara el deure consisteix en buscar on abraçar-se. La llibertat absoluta es torna desemparament, abisme d’indecisió; i sorgeix el món del consum, els diners, l’evasió… Nous murs, noves presons.

Restos parla de la necessitat d’anar més enllà dels diners i de la renúncia a la idolatria. Restos exigeix ​​restes d’humanitat: mirar als ulls, preguntar el nom, donar la mà… però mai una humanitat imposada, sinó una humanitat sentida, desitjada. Així ho explica Emmanuel Lévinas: “el que m’exigeixo a mi mateix no és comparable al que tinc dret d’exigir a l’Altre. Aquesta experiència moral, tan trivial, indica una asimetria metafísica: la impossibilitat radical de veure des de fora i de parlar en el mateix sentit de si i dels altres; en conseqüència també la impossibilitat de la totalització “.

El total no és humà, en tot cas serà diví. L’humà només pot improvisar sobre la incertesa, ser espontani davant les envestides del món, escoltar alguna cosa més que la raó pura. En definitiva, veure rostres, no utopies. D’aquesta manera, davant del buit de la runa, les restes d’humanitat que sempre han persistit per sobre de qualsevol mur i afany totalitari, podran potser salvar-nos i indicar-nos nous camins. Els gots que s’han anat buidant al desemparament, tornaran a omplir-se d’aigua nova i neta. Gots que tindran alguna cosa més que unes simples i fredes monedes: humanitat.

Alejandro Morala | 20 anys. Viu a València. Estudiant un grau universitari en Comunicació Audiovisual per dedicar-se al cinema, la seva gran passió. Podeu seguir la seva feina a YouTube.

Sobre l´autor

Més articles

Després d'una àmplia experiència en el món de l'ensenyament, actualment és a la direcció de la revista Ciutat Nova.

0

Finalitzar Compra