eyes-490608_640Un dels pares de la Constitució dels Estats Units, Benjamin Franklin va dir una frase que, encara avui, és de gran actualitat: “Un poble disposat a sacrificar la llibertat per guanyar més seguretat no mereix ni una cosa ni l’altra… i acabarà perdent-les totes dues“. Llibertat i seguretat són tan necessàries l’una com l’altra.

La veritat és que, quan potenciem molt la segona, ens mengem la primera. Em comentava un comercial, amb molta satisfacció, que, quan connectem un smartphone, Google sap a l’instant on som i què estem fent. I això realment a m no em fa cap gràcia.

Ningú dubtarà que avui vivim hiperconnectats, i això ens porta a una dispersió mental aclaparadora, perquè convertim la informació en una mena d’entreteniment.

També és veritat que rebem i donem informació d’una forma ràpida i barata. Però, sense adonar-nos-en, deixem les nostres petjades a la xarxa, i aquestes seran analitzades i classificades per una mena de Big Brother. Amb aquesta informació, ell coneixerà millor què ens agrada i què no ens agrada, com pensem, què desitgem, quina és la nostra opció política… i al final veiem com es forma una mena de misteriosa aliança entre els estats, els aparells militars de seguretat i les empreses privades que dominen la xarxa. Són les anomenades GAFAM (Google, Apple, Facebook, Amazon i Microsoft), que, amb l’excusa de la lluita antiterrorista, han provocat un creixement exponencial de la capacitat d’informació que ara tenen els estats. La ciutadania veu això com un desafiament als drets cívics de la seva privacitat i una seriosa amenaça per a la democràcia. I no s’acaba aquí. Tota la informació que treuen dels internautes la venen a agències de publicitat i multinacionals.

Després ens omplim la boca parlant de democràcia, llibertat i dels drets humans, i tenim enclaustrat en una ambaixada al senyor Julian Assange, per atrevir-se a ventilar públicament aquest tripijoc.

Veure-ho per creure-ho.

Antoni Pedragosa

Altres articles d’Antoni Pedragosa publicats en aquesta blog 

Sobre l´autor

Més articles

Després d'una àmplia experiència en el món de l'ensenyament, actualment és a la direcció de la revista Ciutat Nova.

0

Finalitzar Compra