“Els joves són capaços d’escoltar amb el cor els crits cada cop més angoixants de la Terra i dels seus pobres que clamen demanant ajut i responsabilitat. Demanen algú que respongui i no miri cap a un altre costat”. Papa Francesc
“The Economy of Francesco” respon a la voluntat del Papa de caminar cap a una altra economia i, per aquest motiu, llança una proposta als joves, a qui veu com agents de canvi i defineix com “planter d’esperança per construir altres maneres d’entendre l’economia”.
Durant tres dies -ajornat del març al novembre- , els joves compartiran idees i propostes sobre els grans temes de l’economia, les finances, el desenvolupament, l’ambient i la pobresa.
2. CRITERIS
El Comitè científic, encapçalat per l’Economia de Comunió, ha convocat a alguns economistes i emprenedors més sensibles a l’esperit de la Oikonomia de Francesc (Francesc d’Assis i del Papa Francesc) per poder donar als joves el millor de les reflexions i pràctiques econòmiques en el món d’avui. Certament, han estat escollits en base a les seves competències i experiències en matèries com l’economia, les finances, les noves tecnologies, però també la sociologia i la filosofia, per tal de fer possible un diàleg el més plural possible, sobre els grans temes de l’economia d’avui. A més, hi participaran alguns emprenedors per compartir experiències i històries com a símbol d’una economia que es posa en qüestió i en dubte.
3. UN PROCÉS
Segons Luigino Bruni, director científic de l’esdeveniment, aquesta trobada d’Assis “serà un moment dedicat al pensament econòmic dels joves; no serà la conferència habitual on els professors parlen i els joves prenen apunts, sinó un lloc on els joves parlen i opinen sobre el món, l’economia, la pobresa, el medi ambient, perquè tenen coses a dir i nosaltres només cal que els escoltem”. El fet que s’apleguin al voltant dels mateixos reptes, ja posa de manifest l’inici d’un procés que es pretén que es perllongui en el temps.
4. REPTES
El repte més important és contribuir a la construcció de nous models econòmics capaços de “restituir una ànima a l’economia”, en paraules de Francesc. Segons explica Maria Gaglione, responsable de la secretaria científica de l’acte, “Els problemes estructurals de l’economia global necessiten un diàleg continuat entre diversos aspectes de l’economia i de l’ecologia. Avui en dia, no és possible pensar en la sostenibilitat ambiental i, per tant, en la cura de la casa comuna o en el desenvolupament econòmic, deixant de banda la justícia cap als pobres. Cal repensar els models de creixement per tal que siguin capaços de garantir el respecte al medi ambient, la dignitat dels treballadors, l’equitat social i els drets de les futures generacions. El repte és mantenir junts tots aquests aspectes, que no estiguin deslligats entre ells, sinó íntimament connectats.”
Per això, els participants es dividiran en grups de treball sobre 12 àrees temàtiques per elaborar propostes sobre els principals problemes i qüestions de l’economia actual i futura:
- empreses en transició
- treball i cures
- gestió i do
- finances i humanitat
- agricultura i justícia
- energia i pobresa
- beneficis i vocació
- polítiques i felicitat
- CO2 de la desigualtat
- negocis i pau
- l’economia és una dona
- vida i estils de vida.
5. ASSÍS AVUI
“En el gest de desprendre’s de les riqueses del seu pare per dedicar-se a la seva nova vida, Francesc d’Assis, – continua Gaglione – inicia una altra economia, fa néixer una oikos-nomos diferent, que ja no està gestionada amb la finalitat de l’obtenció de beneficis i guanys, sinó de la charis: la gratuïtat. A més, els franciscans van ser uns importants teòrics de l’economia medieval, i a través seu van néixer els Monts de Pietat, les primeres institucions de microfinances sense ànim de lucre. A través de la pobresa, escollida lliurement, van néixer institucions sine merito per alliberar pobres. Aquella primera gratuïtat, va fer sorgir una economia i una cultura de la gratuïtat, que ha alliberat i encara ho continua fent, multitud de pobres. Només qui coneix la gratuïtat pot donar vida a noves economies, perquè és la gratuïtat la que dona el valor just al diner, als beneficis, a la vida.”
Durant els tres dies, els joves tindran la possibilitat de visitar els llocs de Francesc i de conèixer la història i els principals moments de la seva vida, per poder-se preguntar, a nivell personal i col·lectiu, què vol dir construir una economia nova i qui són els descartats, els marginats del nostre sistema. S’ha de reconstruir una nova economia integral, partint de la solució dels problemes estructurals de l’economia mundial.
Sobre l´autor
Ciutat Nova: Revista trimestral on descobrim i compartim històries i projectes inspiradors i propers per enfortir #vincles positius. #diàleg