En tàndem cap a una adolescència més justa
L’AFEV va néixer a França l’any 1991 com una associació de voluntariat social dins del marc sindicalista universitari. La missió de l’entitat era i segueix essent, després d’aquests gairebé trenta anys de trajectòria, promoure la lluita contra les desigualtats socials i educatives d’infants i joves en exclusió, posant el focus en la participació juvenil solidària.
Entre els anys 2007 i 2008, l’AFEV, amb la voluntat d’expandir-se per Europa, va arribar a Catalunya en forma d’un petit i prematur projecte al barri de la Barceloneta amb unes accions de voluntariat social. Deu anys més tard, es va obrir una seu a València, convertint-se en la segona delegació d’AFEV fora de França.
El projecte més gran i amb més repercussió a Catalunya és el primer que es va implementar a la Barceloneta i que va arrelar amb força al territori: el de mentoria social. Aquest projecte, anomenat En Tàndem, està protagonitzat per noies i nois en edat escolar i els seus respectius mentors i mentores, persones joves en edat universitària.
“A França mobilitzen anualment uns 7000 joves en accions solidàries. A Catalunya tenim cada any uns 125 voluntaris i voluntàries, però el mèrit aquí és que una gran part d’aquests joves, a l’any següent repeteixen. I a València tenen uns 35 tàndems cada any.” Laura Cardús, coordinadora d’accions educatives i de voluntariat dins l’AFEV.
L’Olympia, estudiant d’Economia a la Universitat Pompeu Fabra i col·laboradora en la secció Fem Sobretaula de Ciutat Nova, va ser mentora en el projecte En Tàndem fa un parell de cursos. Quan el seu voluntariat va acabar, va voler seguir connectada amb l’AFEV i ara és una de les ambaixadores de l’entitat. “Una de les millors coses que la mentoria em va aportar va ser veure que, tot i que òbviament jo no podia canviar el món de la meva mentorada, sí que vaig notar un canvi durant aquests mesos. Adonar-te que has tingut un impacte positiu en la vida d’una persona és una sensació indescriptible”, reviu l’Olympia sobre el projecte En Tàndem.
Seguir formant part de l’AFEV com a ambaixadora, ha permès a l’Olympia tenir una visió més àmplia del paper que juga l’entitat en la vida de moltes persones, les quals cada dia són més i més. “Entitats com aquesta són molt necessàries avui en dia per la tendència de la societat d’individualitzar-ho tot que, en molts casos, reporta conseqüències negatives. En canvi, aquest projecte és gairebé revolucionari perquè busca un canvi social de forma comuna i no individual”, reflexiona l’ambaixadora de l’AFEV.
Reptes del Present
La situació actual ens ha posat contra les cordes a tots, i més a entitats com AFEV on el contacte setmanal del mentor i el mentorat és una part indispensable de la feina social que fan. “Hem donat les indicacions als mentors i mentores perquè continuïn la mentoria a distància, perquè aquest vincle que s’ha creat en aquests mesos es mantingui en la mesura del possible”, explica Laura Cardús. S’ha de tenir en compte, a més, que molts d’aquests nens i nenes que participen en el programa En Tàndem, es troben actualment en habitatges i entorns que no són els més adequats, a part de la pobresa tecnològica que poden patir. És per això que, des d’AFEV i tal com afirma Cardús, malgrat la distància, s’està intentant pal·liar aquestes situacions el màxim possible: “Estem buscant dispositius, donacions i fins i tot finançament per comprar ordinadors nosaltres mateixos i repartir-los”.
Un altre vessant que suposa un repte actualment és l’acadèmic. Els nens i nenes han perdut el contacte directe amb el suport escolar i per aquells adolescents que, d’entrada, ja estaven menys motivats, això pot tenir conseqüències irreversibles. Des de l’AFEV, tot i no ser una entitat amb un objectiu acadèmic, han considerat que, pel moment actual, sí que és necessari incidir en aquest punt.
Sobre l´autor
Periodista per vocació i també en formació a la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona). Observadora, apassionada per conèixer històries noves i una mica somiatruites, m’agrada escriure pensant que les meves paraules poden ajudar a crear un món millor. He crescut rodejada de llibres tota la meva vida, per tant, l’art d’escriure ha marcat, des de sempre, el meu camí.