Parlar sense paraules

 

Existeix i ha existit sempre una necessitat d’obtenir definicions simples, concretes, de tot el que ens envolta. Una necessitat d’entendre-ho tot de manera pragmàtica, de tal manera que al final aconseguim justament el contrari: malentendre. Tenint en compte això, què és una cadència? 

Una cadència es pot definir com una successió regular de sons o moviments que es va repetint en un període de temps determinat. Però també pot referir-se a una part solista d’una composició en la qual l’objectiu és exhibir el virtuosisme del músic en l’execució del seu instrument. En aquests casos, es dóna llibertat per improvisar la melodia, podent modificar el ritme, i fins i tot despintar-lo com es vulgui, de manera que resulti difícil la seva anàlisi i quedi tot en mans de la interpretació. D’alguna manera, en aquest sentit, la cadència permet caracteritzar un fragment de l’obra, donar-li una personalitat concreta, subjectiva, íntima. No queda res més que això: ritme, compàs; però propi, únic.  

En relació a això, sembla impossible definir amb paraules què és la música sense quedar-se a mitges. “Cadències” critica precisament les mirades tancades i reduccionistes, que no són capaces d’entendre que la música va més enllà del que amb paraules es pugui definir. Precisament, el curt no pretén definir la música, sinó demostrar la complexitat del seu terme, la impossibilitat de la seva definició. 

Al mateix temps, al·ludeix a les “cadències humanes”, aquests trets que caracteritzen les persones a l’hora de ser o actuar d’una manera concreta. En el curtmetratge veureu personalitats marcades: uns d’una cadència violenta, agitada, contundent; altres amb una més cadència oberta, calmada i sincera. Contrastos de vida, de visions, de música.  

Al final, quan arriba el moment de la cadència, l’orquestra es queda en silenci perquè pugui lluir-se el solista. Llavors comprovem què és allò important a dir. Però no seran paraules, perquè ja estem cansats de paraules. Què serà, doncsJa ho deia Hans Christian Andersen: “On les paraules fallen, la música parla”. 

Alejandro Morala. Podeu seguir la seva feina aquí: YouTube / Twitter

Sobre l´autor

Més articles

Ciutat Nova: Revista trimestral on descobrim i compartim històries i projectes inspiradors i propers per enfortir #vincles positius. #diàleg

0

Finalitzar Compra