Amb la intenció de facilitar l’evolució espiritual, és important explorar la relació entre COS, MENT, ESPERIT. Es tracta d’un model útil que és real en la nostra experiència.

Per entendre aquests conceptes, que formen part de la nostra vida quotidiana, encara que no en siguem conscients, partim d’una analogia de Viktor Frankl quan afirma que “l’ull humà no es pot veure a si mateix”.

El Dr. Hawkins, explica la relació entre aquests elements, afirmant que cada element no es pot “entendre” a si mateix, si no és des de l’immediat superior.

 1. COS – SENSACIONS

Una característica del cos és que no és capaç d’experimentar la seva pròpia existència. Només podem ser-ne conscients gràcies als sentits i les sensacions, però aquests tampoc tenen capacitat d’experimentar-se a si mateixos.

2. MENT

L’experiència del cos es registra en el cervell, però la consciència té lloc en quelcom més gran que és el camp energètic de la ment, la qual, tampoc té la capacitat d’experimentar-se a sí mateixa.

 1. CONSCIÈNCIA COM A CAPACITAT D’ADONAR-NOS

Imaginació, emocions, pensaments, tot el que té lloc en la ment només s’experimenta gràcies al  camp energètic més gran anomenat CONSCIÈNCIA (capacitat d’adonar-nos), gràcies al qual sabem què passa en la ment i, gràcies a la ment, podem adonar-nos de les sensacions del cos.

Si ens quedem en aquest primer nivell de CONSCIÈNCIA (consciousness), encara no tenim la consciència plena per evolucionar espiritualment. Ens manca el nivell més elevat de la CONSCIÈNCIA SUBJECTIVA INFINITA.

 1. CONSCIÈNCIA SUBJECTIVA INFINITA

Ni la pròpia CONSCIÈNCIA pot informar del que passa dins seu, excepte per un camp molt més gran, infinit, sense dimensió, anomenat CONEIXEMENT EXPERIENCIAL DE LA CONSCIÈNCIA SUBJECTIVA. L’U DIVÍ. L’ARREL DEL SER, que és DÉU PARE-MARE. Gràcies a la l’experiència d’aquesta CONSCIÈNCIA INFINITA (awareness) sabem què passa en el camp de la CONSCIÈNCIA, ens facilita l’evolució espiritual i ens connecta amb el transcendent. La CONSCIÈNCIA ens informa de què passa en la ment, i aquesta de què passa en el cos.

Per tant, aquests elements estan estretament vinculats. Això té una infinitat d’aplicacions pràctiques per a la nostra vida, relacionades amb la salut-malaltia, felicitat-sofriment. Degut a aquesta vinculació, tot el que experimentem en el cos i en la ment, només troba solución en l’Esperit.

 1. ARRIBEM A AQUEST MÓN AMB LA CONSCIÈNCIA SUBJECTIVA INFINITA, EL SER

El ser humà, indistintament de la seva cultura, religió, sexe, arriba a aquest món amb la CONSCIÈNCIA DEL SER. No en som conscients fins que no desvetllem la capacitat d’adonar-nos qui som, d’on venim, a on anem. Quan ens obrim i recuperem la CONSCIÈNCIA SUBJECTIVA INFINITA, ens adonem que la nostra essència és DÉU.

La cultura, les creences, les experiències, el model educatiu familiar i social que ens forma, constitueixen les primers experiències del nostre jo petit interactuant amb l’entorn.

El jo innocent amb el que Déu ens envia a aquest món, de mica en mica comença a participar en el joc de les relacions humanes dels adults. Degut a la innocència originària amb la que venim, “comprem” creences provinents de les persones que ens estimen i en les que confiem. L’estimació dels adults, sovint perd la prístina innocència i puresa de l’amor. Els desenganys, fracassos, impactes emocionals i ferides de no amor, el devaluen i esdevé de baixa nivell. Una prova d’això es la inseguretat, l’angoixa, la por a sofrir, la sed de poder i de control, l’orgull, la vanitat, la ira, la culpa, el sentiment d’incapacitat i de no vàlua. Les emocions més negatives són les ferides de no amor. La devaluació de l’amor sorgeix de la sobrevaloració del jo petit, davant la necessitat de sobreviure, quan aprèn a defensar-se de l’ego dels adults, inclòs el dels pares. Aquest centrament en si mateix posa en marxa l’ego com a identitat. És evident que és falsa, però només en som conscients quan recuperem la consci`ncia del SER.

Arribats a aquest punt, preguntem-nos quin és el paper de l’ego en relació al COS, MENT, ESPERIT.

El principal és la desconnexió del SER. A mida que adquireix protagonisme, l’ego ens desconnecta de la CONSCIÈNCIA INFINITA. Ens embolica en els records del passat; ens projecta en el futur insert, i reprimeix tot sofriment del present.

Totes les grans religions s’esforcen per recordar-nos la presència de Déu Amor com a fonament de la nostra identitat. Però tanmateix les ferides de no amor absorveixen l’atenció i desvien l’energia cap a la recerca de l’amor perdut. L’ego es converteix en el protagonista d’aquestes històries de no amor, amb la qual cosa, Cel i Terra entren en una permanent confrontació dins nostre.

Cal invertir molta energia, fortalesa, un gran compromís i grans dosis d’humilitat, per recuperar la consciència del SER que veritablment SOM. L’ego s’encarrega de posar tot tipus de resistències en una permanent confrontació entre el SER i el seu tenaç afany per fer-nos creure el que no som. Per desempellegar-nos de la dinàmica de l’ego, l’estudiarem més endavant.

La síntesi d’avui seria: viure sota la gestió de l’ego o sota la gestió de l’Esperit, marca la diferència entre vida-mort, salut-malaltia, felicitat-sofriment, amor-odi. La solució a qualsevol problema o sofriment ens espera en el nivell de Consciència Subjetiva Infinita, és a dir en Déu, fora del qual, l’ego només pot oferir-nos caos i sofriment. L’elecció és responsabilitat de cadascú.


Pautes de reflexió i d’actuació

 1. Posa nom a les dinàmiques del teu ego. Només així podràs entregar-les.
 2. Reconeix la identitat del teu ego, amb la que et sents més identificat.
 3. És en l’orgull, la ira, la por, la culpa, la no vàlua, la incapacitat, on et té atrapat l’ego? Sigui la que sigui no et deixa veure la realitat del SER que ets.
 4. Si tens dificultat de reconèixer i acceptar que el SER que ets, és Déu dins teu, l’ego et manté en la mentida. Tens ganes de viure en la Veritat?

Article publicat a la revista Ciutat Nova 168 de desembre 2016 / gener 2017

Altres articles de la sèrie sobre Creixement Emocional de Joan María Bovet publicats a Ciutat Nova

 1. Psicologia de les emocions
 2. L’anhel de plenitud frustrat
 3. De les emocions negatives a l’amor incondicional
 4. L’ego, gestor de les emocions negatives, ens manté en la falsedat
 5. Mapa dels nivells de consciència
 6. Evolució espiritual
 7. Cercles d’evolució de la consciència
 8. Resistències del ego
 9. Desmantellem l’ego
Joan Maria Bovet
Darreres entrades Joan Maria Bovet (veure totes)
0

Finalitzar Compra