Estem vivint una època en la qual es multipliquen les oportunitats d’enfrontar-nos amb la diversitat i, al mateix temps, es multiplica la polarització en faccions polítiques, socials, culturals, ètniques. ¿Per què en algunes ocasions els que són diferents de nosaltres ens resulten simpàtics o interessants i d’altres, en canvi, sent també diferents de nosaltres, ens provoquen rebuig, enuig, molèstia o desgrat profund? Investigacions sobre la conducta afirmen que allò que ens atrau en els altres és un mirall de característiques que en certa manera posseïm també… I el mateix succeeix amb allò que rebutgem.

Quan l’altre es presenta amb aspectes que no ens agraden de nosaltres mateixos, que rebutgem o tractem de negar –en veure’ns reflectits- sentim emocions negatives cap a l’altre. El nostre ego ens ajuda a distanciar-nos d’allò que no ens agrada de nosaltres mateixos i veiem en l’altre, a qui rebutgem.

Et proposo un exercici. Pensa en una persona que et resulti molesta, desagradable. Escriu en un paper els aspectes que et molesten d’aquesta persona. Després tanca els ulls i tracta de trobar de quina manera aquests aspectes connecten amb tu. Potser és quelcom que tractes d’evitar fer o ser, superar, deixar enrere. Que haguessis desitjat fer o ser, però que per una sèrie de raons no fas o ets. Quin missatge porta aquesta persona per a tu, sense adonar-se’n?

Pots convertir aquestes trobades molestes en una porta per expandir el teu autoconeixement i la teva consciència. I probablement, si aconsegueixes descobrir el missatge per a tu, les teves emocions cap a la persona ja no seran les mateixes.

 

Isabel Rimanoczy | “Si avui estàs viu, tens un paper per jugar”. Conscient de la complexitat dels reptes del nostre planeta (i nosaltres en ell), treballo amb qui pot multiplicar l’impacte. Ho faig ensenyant, escrivint i assessorant institucions acadèmiques en el camp de la sostenibilitat estratègica.

Article publicat a la revista número 179, Esquerdes. Ja disponible a l’iQuiosc.

Redacció
Darreres entrades Redacció (veure totes)
0

Finalitzar Compra