La importància de dormir i de fer-ho bé
Aprofitant la situació extraordinària de confinament a la qual ens hem vist sotmesos des de meitats de març, les xarxes socials i els mitjans de comunicació s’han omplert de notícies i titulars sobre com una situació així pot afectar l’estat d’ànim de les persones i, per tant, el seu nivell d’angoixa. Això, a més, està molt relacionat amb com dormim, un dels altres grans temes que han ocupat les portades durant el confinament.
Deixant de banda les fake news que envolten qualsevol tema que es faci mínimament viral a la xarxa, molts experts, com és el cas de Cinta Lacasa, han volgut, o han sabut -millor dit-, aprofitar l’ocasió per dur a terme estudis i enquestes sobre la societat, en aquest cas la catalana, i la manera en la qual dormim.
Lacasa va ser directiva dels laboratoris Esteve durant 28 anys i des de l’any passat ha estat col·laborant amb AdSalutem, una empresa dedicada al son. Aquesta experiència l’ha format sobre el tema i, fora de l’àmbit purament professional i acadèmic, l’ha apassionat, impulsant-la a crear l’enquesta “Impacte del Confinament per Covid en el Son a Catalunya”, en la qual han participat 1.433 persones.
Entrevistem a Cinta Lacasa
Per què vas decidir fer aquesta enquesta?
En el confinament, va haver-hi un punt on van començar a sorgir iniciatives: que si un feia mascaretes, l’altre gel… Jo també volia participar i ajudar la comunitat des del meu àmbit i se’m va acudir el tema de l’enquesta.
Els resultats de l’enquesta mostren…
El que apareix en aquesta enquesta, i això m’ha sorprès bastant, és que a Catalunya, ja abans del confinament, dormíem molt malament. Els resultats mostren que hi ha un 50% de la població catalana que, en condicions normals, dorm menys del que hauria de dormir i això és molt greu.
S’ha de tenir en compte que, a escala internacional, hi ha molts països, com els Estats Units, en els quals, si el 30% de la població dorm malament, això es considera un problema de salut pública i es prenen mesures al respecte.
Per què és tan important aprendre a dormir?
Si dormir no servís de res, seria l’errada de l’evolució més greu de tots els temps perquè ens passem un terç de la nostra vida dormint. Això ens ha de fer pensar que dormir és molt més important del que creiem.
Ara fa 10-15 anys va començar un interès científic per aprofundir en el tema i, en aquests anys, l’evidència científica és exponencialment creixent en el fet que és absolutament crític dormir, tant per qüestions de salut com pel benestar emocional. És a dir, no dormir prou pot comportar un alt risc de patir malalties mentals greus com la depressió o l’alzheimer, i també altres tipus de malalties com el càncer o la diabetis. No dormir també afecta el rendiment, tan mesurat en la productivitat de les empreses com en l’àmbit escolar, intel·lectual i també físic.
Creus que la societat està conscienciada sobre la importància de dormir?
No, gens. De fet, un dels objectius d’aquest treball era que servís d’excusa per conscienciar la població. El que jo no m’esperava era que els resultats de l’enquesta fossin tant determinants com alarmants.
Un dels motius pels quals estem pitjor que altres societats podria ser la nostra cultura d’anar a dormir tard perquè ens agrada gaudir del temps, del dia i de les relacions socials, però a la vegada ens llevem d’hora perquè som també una cultura treballadora. I segurament aquest desconeixement sobre l’impacte que té en nosaltres mateixos no dormir, ens fa ser laxes amb una cosa amb la què, en realitat, ens hi estem jugant molt.
Quines mesures es podrien aplicar per tal de millorar això?
Jo, de fet, estic intentant fer arribar aquesta enquesta a la Generalitat perquè crec que, igual que es fa la campanya d’estalvi d’aigua, per exemple, cal fer una campanya per traslladar la importància de dormir a la població.
Tenir uns bons hàbits de son, mantenir uns horaris regulars o controlar què mengem abans d’anar a dormir són alguns aspectes clau, i molt simples, per millorar la salut del nostre son, però aquesta formació ha d’estar a l’abast de la població. La presa de consciència soluciona un 70-80% dels problemes de son i, per tant, seguint aquestes pautes, quedaria només el percentatge de la població que té algun problema mèdic i que, doncs, s’ha de fer una revisió. És a dir, si com a societat dormíssim bé, el gran canvi a nivell social vindria donat per petits canvis personals. Ens hi posem?
Aquí pots veure l’informe sobre els resultats de l’enquesta.
Sobre l´autor
Periodista per vocació i també en formació a la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona). Observadora, apassionada per conèixer històries noves i una mica somiatruites, m’agrada escriure pensant que les meves paraules poden ajudar a crear un món millor. He crescut rodejada de llibres tota la meva vida, per tant, l’art d’escriure ha marcat, des de sempre, el meu camí.