Recollida per la redacció. 

Una setmana sense escriure res. El paper en blanc i no sabent com començar. Uns amics de diferents països volien que els expliquéssim de què anava el tema català. Els que havíem de respondre érem de diverses parts d’Espanya i de diferents posicionaments polítics. No n’hi havia prou amb explicar una història. Sabent que s’anava a construir entre tots, es tractava d’escriure alguna cosa que fos el més consensuada possible. Era difícil. Al cap de deu dies, va sortir un primer document. El que ve a dir-se, en equips de treball, un document màrtir.

Al principi tendeixes per naturalesa a plasmar la teva postura –“que se sàpiga bé que això és així”– i donar les teves raons. Ràpidament vam entendre que aquesta postura tampoc porta a cap lloc. Per sobre de tot havíem de mantenir la nostra relació d’amistat, de companys, de germans, independentment del que es digués per arribar al text que enviaríem. I al final vam arribar a la conclusió que ens era igual el que sortís, el que expressés el document. Que ens traguessin aquella frase que volíem posar, que ens posessin conceptes que no enteníem o no compartíem… Ens era igual. Amb aquesta disposició vam enviar a la resta de l’equip la proposta d’aquest text màrtir.

Arriba la primera resposta i quan llegeixes alguns matisos penses: Sí, està bé, però quan veus que et treuen frases, s’ha de fer tot un treball interior. I de nou, descobreixes que en la mesura que no ets presonera de les teves idees, de la teva visceralitat, et sents lliure. I un primer pas d’aquesta llibertat és que allò no estigui allà. Després ja pots establir el diàleg en condicions, ets lliure per deixar espai a què l’altra persona proposi. Has guanyat.

Aprenentatges

1. Per dialogar no podem ser presoners de les idees. Ni de les pors.

2. Hem de passar de dir Com és que no se n’adonen? A pensar: Com és que no me n’adono jo del que estan vivint els altres?

 

Article publicat a la revista número 179, Esquerdes. Ja disponible a l’iQuiosc.

Redacció
Darreres entrades Redacció (veure totes)
0

Finalitzar Compra