Trobar-se a un mateix

Inside” és el nou curt del nostre col·laborador habitual, Alejandro Morala. En aquesta ocasió, Morala ha volgut mostrar una introspecció de l’individu explicada des de la seva faceta més mística i enginyosa. 

L’escriptor, dramaturg i polític txec Válclav Havel afirmava que la tragèdia de l’home modern no és saber cada vegada menys sobre el sentit de la seva pròpia vida, sinó preocupar-se cada vegada menys per això. I és cert: enfrontar-se a la cerca del sentit, tasca àrdua i incerta com la que més, és un repte que no tots som capaços de superar. Però, en realitat, l’autèntic drama resideix en la por per afrontar aquesta cerca, la por a un buit que intentem ocultar diàriament darrere d’infinitat d’aparences. Malgrat això, per la nostra desgràcia, aquí ja no funciona la dita popular, ja que, tot i que els ulls no hi veuen, el cor sí que sent.

“Inside” és un curtmetratge que intenta mostrar aquesta realitat. Ens parla d’en Tomás, un jove periodista que es veu obligat a prendre’s unes vacances per decisió del diari per al qual treballa. Essent un dels treballadors més prolixos de l’empresa, havent escrit més articles que cap altre des de principi d’any, ha de deixar la seva tasca momentàniament, deixant que els altres el substitueixin. En Tomás és jove, gaudeix de bona salut i, a més, seguirà cobrant durant les seves vacances. Així doncs, quin problema pot haver-hi? On és el drama?

El petit malson que en Tomàs experimentarà al llarg d’un dia, el mateix dia en el qual rep la notícia del seu descans forçós, troba el seu origen en el conflicte humà per excel·lència: quin sentit li dono a la meva vida? Cap a on estic encaminant el meu projecte vital? Una pregunta profunda i complexa per definició que sorgeix possiblement només en els moments on ens trobem amb nosaltres mateixos, quan no ens queda altre remei que preguntar-nos-ho. En el ritme frenètic dels nostres dies, fem el possible per no pensar, per fugir d’aquestes preguntes, per escapar d’aquest sentiment de buidor. Vivim així intentant espantar l’avorriment quan, sense ni adonar-nos, és aquest propi estil de vida el qual el provoca.

“Inside” no dóna respostes ni tampoc ho pretén. El sentit del nostre protagonista mai podrà ser idèntic al de l’espectador. Canviant segons la nostra etapa de vida i situació, la cerca del sentit suposa sempre una introversió personal. Requereix mirar-se al mirall, escoltar en el silenci. Camins d’interioritat que tot humà necessita per a saber-se individu. Però, són segurs d’èxit? Lamentablement, no. Però asseguren alguna cosa gairebé tan important com buscar el sentit: sentir-se buscat. És reconèixer com a indispensable el diàleg intern amb un mateix.

La petita odissea d’en Tomás pot semblar ínfima al costat de la quantitat de drames que el nostre món pateix cada dia. Tanmateix, resulta inútil emprendre qualsevol causa si no hi ha una sèrie de valors, creences i principis darrere que la sustentin. Treballar per treballar pot ser un refugi momentani, però mai serà reconfortant sense motius reals. Així doncs, aquest curtmetratge intenta reivindicar la importància de donar forma a un projecte personal de vida, reconeixent a la vegada la dificultat del procés. En Tomás ho sap: mai va ser tan difícil tancar la tapa d’un ordinador.

Alejandro Morala | 20 anys. Viu a València. Estudiant un grau universitari en Comunicació Audiovisual per dedicar-se al cinema, la seva gran passió. Podeu seguir la seva feina a YouTube.

Article publicat en la Revista número 178, Llum Invisible. Ja disponible a l’iQuiosc.

Sobre l´autor

Més articles

Ciutat Nova: Revista trimestral on descobrim i compartim històries i projectes inspiradors i propers per enfortir #vincles positius. #diàleg

0

Finalitzar Compra