El món del treball està canviant vertiginosament i als joves els costa decidir què fer i què ser, mentre que els pares i professorat no saben com ajudar-los de manera efectiva. JovesLab és un un programa d’ajuda a l’ocupació molt innovador. El seu fundador ens l’explica.

Vision Quest és un ritus de pas en algunes cultures natives americanes, que marca l’entrada dels joves a l’edat adulta. Implica una sèrie de cerimònies dirigides per ancians i recolzades per la comunitat del jove, un procés que inclou una estada en solitari del jove a la natura durant quatre dies i nits. Durant aquest temps, el jove prega als esperits que li facin tenir una visió que l’ajudi a trobar el seu propòsit en la vida i el seu paper dins la comunitat. Després d’aquest ritus, el jove que ja ha trobat una direcció adquireix un nou status a la comunitat.

LA CONVERSA: UNA EINA POTENT

Joveslab és una versió actual del vision quest, perquè és un espai de mentoria que vol ajudar els joves “crear-se” ells mateixos. Estem convençuts que la millor manera de fer-ho es en grup, conversant, però el cert és que ni els pares ni el sistema educatiu estan preparats per resoldre un tema tan complex com el futur dels fills o alumnes. Aquest projecte de mentoria ofereix espai de conversa per orientar els joves, cap endins, per trobar el seu talent, i cap enfora, per entrar al món laboral amb èxit o entendre les regles del joc extern.

Perquè una conversa així sigui efectiva ha de seguir unes pautes, uns principis que guiïn l’actitud del mentor de manera que el jove pugui, de veritat, trobar el “seu” camí per ell mateix:

  1. Escoltar més que parlar (escolta activa)
  2. Preguntar més que saber (preguntes poderoses)
  3. Inspirar més que donar directius (donar feedback)

Un altre element important per ser efectius és el format d’aquest espai de conversa. D’aquí que li’n diem lab, perquè, més que planificar, experimentem per trobar aquelles solucions que funcionen per a cadascú. I, com que no tenim dades sobre el futur no fem grans projeccions ni il·lusions, sinó que ens centrem en el que podem fer: provar, prototipar i avançar. Aquesta és, des del nostre punt de vista, la millor manera de crear –també crear-se el propi futur– avui en dia. Aquesta metodologia, pròpia del Design Thinking, se centra en la persona i, per a ajudar-la a trobar allò que vol fer i ser, utilitzem els exercicis i les eines del curs creat per Bill Burnett i Dave Evans, professors de la Universitat d’Stanford, amb uns resultats ja contrastats i que van exposar en el seu llibre Designing your life.

CREENCES QUE ENS LIMITEN

Tanmateix, per “recrear-nos”, primer hem d’identificar algunes creences que ens limiten, ens bloquegen i ens impedeixen tirar endavant allò que volem fer amb llibertat. A través d’aquestes converses de mentoria, ajudem a desencallar i a reformular aquests pensaments en un noves creença que ens empoderen i ajuden a passar a l’acció. Quan un se sent encallat, el lab és el lloc ideal per provar coses o experimentar perquè dona eines per a ser més creatius, flexibles i capaços de, un cop identificades aquestes creences limitants, passar a l’acció. En definitiva, una gran ajuda perquè els joves puguin decidir què volen ser, què volen fer i on volen arribar. Que no és poc…


Josep Maria Miró. Antroprenedor: etnògraf del món per pensar-lo de manera diferent; emprenedor per fer-ho possible. Consultor en innovació social digital per al canvi sistèmic

@JosepMiro

JovesLab

Redacció
Darreres entrades Redacció (veure totes)
0

Finalitzar Compra