El Mapa de la Consciència és una eina real i molt pràctica per créixer espiritualment. És un model matemàtic que representa l’ego humà. Inclou diversos nivells de consciència, associats a experiencies humanes habituals negatives de no vàlua, culpa, apatia, sofriment, orgull, i positives de coratge, bona disposició, acceptació, raó, amor, joia i pau.

Les emocions movilitzen l’energia sigui negativa o positiva, segons el nivell de consciència de cadascú, que equival al grau de maduració afectiva i espiritual assolida.

Disposem d’estudis científics que ens permeten mesurar el grau d’energia de les emocions negatives i positives, en termes de malaltia o de salut, viure en la falsedat o en la Veritat. Aquests estudis certifiquen que l’energia de les emocions positives beneficia la vida i la salut, mentre que l’energia de les emocions negatives perjudica la vida i afavoreix la malaltia.

Els Mestres espiritual diuen que estem en aquest món per evolucionar espiritualment. La persona que s’ho plantegi seriosament, troba en aquest Mapa una eina pràctica, senzilla i eficaç, per progressar espiritualment. Es tracta d’un plantejament basat en principis universals: “Coneix-te a tu mateix”, “cerca dins teu la veritat que et fa lliure”, perquè  “el Regne de Déu és dins teu”.

El nivell de conciència elevat constitueix la Veritat de l’Esperit, que s’assoleix vivint les emocions positives vers l’amor incondicional. Un nivell baix de consciència constitueix la falsedat de l’ego, com a resultat de viure emocions negatives.

Per la seva simplicitat, utilitzarem l’escala de les emocions que es correspon amb els nivells de consciència, tenint en compte que:

Tot emet energia, positiva o negativa. Intuïtivament, diferenciem entre la persona positiva (autèntica, honesta, amorosa) d’e l’altra negativa (avariciosa, mentidera, rancorosa, egoísta, conflictiva). Així, l’energia de la mare Teresa era òbviament diferent de la de Hitler. L’energia de la gran majoria sol estar en nivells intermedis. La música, la natura, els llibres, els animals, les intencions i la totalitat de la vida emeten energia que pot ser mesurada científicament segons la seva essència i el grau de bondat. En el Mapa, el logaritme que va de 1000 a 20 indica el grau d’energia positiva, intermitja i negativa de cada una de les emocions. Cada emoció es mesura pel seu grau d’integritat. El de les emocions positives és més elevat que el de les negatives. La persona íntegra, viu un nivell de consciència emocional per sobre del coratge que mesura 200. La persona poc íntegra està atrapada en les emocions negatives per sota el coratge.

Les emocions que mesuren l’energia de 200 a 1000, són positives i configuren àmbits de Veritat, Vida, Felicitat, Amor Incondicional, Pau, Alegria, totes elles sota el guiatge de l’Esperit, que és l’energia del SER

El CORATGE és l’energia del buscador de la Veritat, propi de la persona que aposta pel Camí, la Veritat i la Vida. Disposa de voluntat per discernir i optar per la Veritat. És el primer gran repte per qui es proposa abandonar l’àmbit de les emocions gestionades per l’ego.

L’energia de les emocions que mesuren de 175 a 20, perquè és negativa, va contra la vida i la salut.

Si ens observem bé, veurem amb quanta freqüència experimentem ira, por, culpa, desig, sofriment, orgull. Ens jutgem a nosaltres i als altres. Contínuament projectem als altres, el que no reconeixem de nosaltres. Les expectatives sempre posem de manifest programes de carència, no vàlua, incapacitat, pors, típics posicionaments de l’ego, que ens mantenen en el foscor de la falsedat.

La forma més ràpida de desplaçar-se del fons als nivells superiors és dient la veritat a un mateix i als altres; essent profundament honest, sincer i transparent. Com més baix és el nivell emocional, més negativament influïm en la pròpia vida i en la dels altres, mentre que com més elevat, més positiva és la vida a tots nivells. Quan reconeixem i entreguem judicis, creences, expectatives, ascendim en l’escala i això es tradueix en equilibri emocional, maduresa espiritual i llibertat.

Les emocions inferiors són limitacions que ens ceguen a la realitat del nostre vertader Ser. A mesura que ascendim mitjançant l’entrega, experimentem la realització del vertader Ser, on l’amor, cada cop és més incondicional. Assolir-lo no es pot fer tot sols. Necessitem la guia de l’Esperit.


Pautes de reflexió i d’actuació

 1. Adona’t dels teus judicis, expectatives, projeccions i creences.
 2. Diga’t: Tot això reforça l’estructura del meu ego i em desconnecta de Déu, el meu Ser.
 3. Reconec que no visc en la Veritat quan jutjo, em crec incapaç, no vàlit.
 4. Senyor, t’entrego tots aquests mecanismes, perquè són de l’ego.
 5. Guia’m amb la Veritat del teu Esperit.

Article publicat a la revista Ciutat Nova 166 d’agost/setembre de 2016

Altres articles de la sèrie sobre Creixement Emocional de Joan María Bovet publicats a Ciutat Nova

 1. Psicologia de les emocions
 2. L’anhel de plenitud frustrat
 3. De les emocions negatives a l’amor incondicional
 4. L’ego, gestor de les emocions negatives, ens manté en la falsedat
 5. Mapa dels nivells de consciència
 6. Evolució espiritual
 7. Cercles d’evolució de la consciència
 8. Resistències del ego
 9. Desmantellem l’ego
Joan Maria Bovet
Darreres entrades Joan Maria Bovet (veure totes)
0

Finalitzar Compra