jesus-moranLa història de la humanitat pot ser llegida també com història del concepte del “nosaltres”. Aquest pronom, tal i com ja va explicar fa poques setmanes durant la trobada per la pau d’Assís el filòsof Zygmunt Bauman, inicialment incloïa poques persones i definia els qui no feien part del grup amb el pronom “ells”. El nombre dels qui formaven part del “nosaltres” ha anat creixent poc a poc, fins arribar, en aquests anys globalitzats, a poder-hi incloure -fins al límit- a tots, però obrint així un nou capítol: com gestionar aquest “nosaltres”?

A partir de les paraules de Bauman, el filòsof Jesús Morán Cepedano, co-president del moviment dels Focolars, durant la trobada de cloenda de la setmana editorial del Loppianolab 2016, ha subratllat la necessitat de fer més personal i dens de relacions aquest “nosaltres”.

Gràcies a la globalització, el “nosaltres” constituït actualment sembla que sigui tan sols a nivell interpersonal, de convivència, de socis. Per descomptat, és un bon pas endavant, ha subratllat Morán, però està “desfasat, trencat, ferit”, tal i com impersonal, i per aquests motius corre el risc de ser manipulat.

Aquí emergeix, doncs, la necessitat, per a la mateixa humanitat, de fer un últim pas endavant. Cal “personalitzar” aquest nosaltres, conservant la subjectivitat dels individus, però també dels pobles i de les cultures, cercant d’esdevenir un “nosaltres polièdric que no esfèric”, segons els termes utilitzats pel papa Francesc.

Així doncs, per a Morán la veritable qüestió no seria la de continuar a expandir el concepte del “nosaltres”, sinó d’elevar-lo, de personalitzar-lo. Però com? L’important, ha afegit el filòsof espanyol, és  crear “espais de personalització del nosaltres i escampar-los per tot el món”. La mateixa ciutadella internacional de Loppiano, és, dins dels seus límits, un exemple d’espai universalitzat amb la personalització del nosaltres, on s’hi pot ser persona i en el que no s’hi viu un nosaltres impersonal. “El futur de la humanitat –ha afirmat Morán– es basa en això i jo sóc optimista. És un procés molt positiu i crucial”, que però “si no es fa aquest pas endavant el nosaltres s’auto-destruirà”.

TRES DESAFIAMENTS

La humanitat, ha afegit el co-president dels Focolars, en conjunt, té tres grans desafiaments per escometre.

1. GLOBALITZACIÓ. El primer repte és el de la globalització, de la post globalització, o del post global, com diu l’expert en afers internacionals Pasquale Ferrara, ambaixador italià a Algèria. Morán parla del desafiament del “trans-global”: és a dir, viure la globalització de manera polièdrica, sense grups de poders hegemònics, en un context de veritable comunió, alba de l‘home-món, concepte tan estimat per la fundadora dels Focolars, Chiara Lubich, per arribar al qual cal promoure una cultura del diàleg i de la trobada.

2. POST-HUMÀ. El segon desafiament és antropològic, el del post-humà, que exigeix –ha afirmat el filòsof espanyol rellançant l’expressió de l’economista Stefano Zamagni– tanmateix un treball cultural important. Cal un nou humanisme, procés que ens exigeix experiència, vida, pensament i un altre tipus de cultura: la de la diferència. Una cultura capaç de pensar la diferència, diferent de la del pensament dèbil, que és incapaç de fer això i que condueix a la homogeneïtzació.

3. HUMANITARI. El tercer desafiament que la humanitat ha d’afrontar és l’humanitari, assenyalat per l’economista Luigino Bruni. Parlem, ha dit Morán, del “sub-humà”, de tants milions i milions de persones que no viuen una vida humana dins d’aquell gran “nosaltres” que és la humanitat. El del sub-humà és un gran desafiament que ens interpel·la a elaborar una cultura de la resurrecció, per acceptar fins al final el rostre de l’home que pateix. La pregunta que ens hauríem de fer és: quin espai de la nostra vida donem als últims? La cultura de la humanitat –ha conclús el filòsof– assenyala anar a trobar els “abandonats” d’avui, a la cultura del sub-home. No arribarem a la veritable unitat si no afrontem assolint-lo, aquest desafiament.

Sara Fornaro (04-10-2016 )

Article original en italià a Città Nuova

 

 

Sobre l´autor

Més articles

Ciutat Nova: Revista trimestral on descobrim i compartim històries i projectes inspiradors i propers per enfortir #vincles positius. #diàleg

0

Finalitzar Compra