Mosaic. 1 1 m. [LC] [AR] Decoració d’una superfície feta incrustant-hi tessel·les de diferents colors que componen una escena o una ornamentació. DIEC 

Un projecte musical ‘glocal’ que s’està consolidant gràcies a l’entusiasme, la convicció i el treball d’un grup de joves d’arreu d’Espanya. | Instagram: @fuertessv

Aquest conjunt artístic d’una trentena de joves neix el 2016 com una idea del grup internacional Gen Rosso gràcies a un tallerescola impartit per aquest grup. Actualment, compta amb perfils professionals i semi professionals del món de les arts escèniques. Com es desprèn del seu nomMosaico vol expressar la diversitat territorial, cultural i d’edat dels seus components: com en un mosaic, si hi falta una tessel·la, l’obra no és completa.  

Aquesta diversitat els permet mostrar i proposar a la societat el concepte de fraternitat que es desprèn de la relació que els membres del grup tracten de viure entre ells mateixos i amb el públic. I ho fan a través de la música, el teatre i la dansa com llenguatges que poden arribar a demostrar que unes relacions així són possibles. En l’actualitat, aquest treball es concreta en concerts, espectacles musicals i el projecte Forts sense Violència. 

FSN – Projecte Forts sense Violència

El 1996, Jacques Delors, en el seu informe a l’UNESCO apuntava la necessitat de la coexistència de quatre pilars educatius: aprendre a conèixer, aprendre a fer, aprendre a viure junts i aprendre a ser. En sintonia amb aquestes inquietuds s’ha gestat el projecte “Forts sense Violència” (FSV) quebasat en l’espectacle musical Streetlight del Gen Rossovol aportar una nova eina de suport a la comunitat educativa treballant la transmissió de valors des de les arts escèniques. 

Amb l’assessorament del Gen Rossoaquesta iniciativa preveu una sèrie de tallers amb treballs multidisciplinaris que sensibilitzen sobre la importància de l’art en la transmissió de valors tan fonamentals com el diàleg, la pau o la fraternitat. El projecte culmina amb la implicació de tots els joves que participen en l’activitat a través de la posada en escena del musical conjuntament amb Mosaico. Aquests tallers multidisciplinaris esdevenen “petits laboratoris” de la societat del futur, perquè aconsegueixen que els alumnes siguin protagonistes en primera persona i interactuïn amb els altres buscant punts d’acord. 

A través de les arts escèniques, es desenvolupen capacitats com la creativitat, la sensibilitat i la cooperació, totes elles amb un gran poder de comunicació en la transmissió de sentiments i idees i un important caràcter integrador, ja que utilitzen codis que tots poden entendre.  Al cap i a la fi, un Mosaic pot fer-se més gran quantes més tessel·les hi incorpori. 

 

Loading...

Loading…

Albert | @illalbert

Enginyer mecànic, treballa en el sector de sostenibilitat ambiental i energies renovables. Músic polifacètic (bateria, guitarrista, cantant…) interpreta el paper de Jordan, el millor amic de Charles, a Streetlight. 

 Els teus inicis musicals? 

 Gràcies a la meva família amb 3 anys vaig començar amb el piano i després he anat canviant d’instruments moltes vegades, perquè m’agrada provar i descobrir nous sons.  Vaig tocar la bateria en el grup del meu pare, amb 6 anys, i he participat en bandes com ara O2 i d’altres; fins i tot en un musical (Chiara Luce), que ha estat la llavor de l’actual projecte Mosaico. També he fet versions a un bar de Barcelona.    

 

Quins gustos musicals tens? 

M’agrada tot en general. M’apassiona descobrir i tocar diferents estils, des de Txarango, Buhos o Doctor Prats, fins als Beatles i música electrònica. Tot depèn del moment 

Què és per tu la música? 

M’envolta en el meu dia a dia i m’agrada dedicar-li temps. Per mi, la música no és un lloc on lluir-me sinó una plataforma per comunicar i fer sentir, per arribar al cor de la gent, per ajudar a canviar el món i transformar-lo. He descobert el poder transcendent que té, i he comprès com l’escenari pot fer que els meus talents no me’ls quedi per al meu ego sinó que, en posar-los en comú amb el públic i amb els altres músics a través de la complicitat i les mirades, es crea una cosa especial que pot donar felicitat, a més de transmetre un missatge de fraternitat que ajuda la gent a reflexionar.   

Com experimentes el poder de transformació social de la música? 

La música és un llenguatge universal, i ho he experimentat tocant amb el Gen Rosso, a Brasil, sense saber ni una paraula de portuguès. A la Fazenda d’Esperança, uns centres de rehabilitació per a persones amb problemes de drogues, alcohol o prostitució, he vist com la música pot ajudar les persones a avançar el tractament de recuperació en 6 mesos, commovent-les emocionalment i fent-les sentir de nou protagonistes de la seva pròpia vida, en lloc de persones marginades i sense futur. 

Javi Muriel | @javimuriel 

Sobre l´autor

Més articles

Ciutat Nova: Revista trimestral on descobrim i compartim històries i projectes inspiradors i propers per enfortir #vincles positius. #diàleg

0

Finalitzar Compra