A l’inici de la primavera vaig poder acompanyar un grup de joves, de diferents països del món, durant una “visita-aprenentatge” per Berna (Suïssa). Vam passar el matí reunits amb els nostres amfitrions, que ens van explicar el funcionament del sistema polític suís a partir d’algunes breus ressenyes històriques, que ens van ajudar a situar-nos millor en el context suís. A la tarda vam poder passejar per la ciutat i continuar amb més explicacions.

Diuen que els joves no s’interessen per la política… però vaig assistir a tres hores de diàleg i preguntes que ens van portar a allargar la xerrada més enllà de l’hora que teníem prevista; amb la qual cosa, l’interès que van demostrar els joves va fer saltar pels aires la famosa puntualitat suïssa…

De tot el que vaig aprendre em van cridar l’atenció diversos punts, per exemple, un poder executiu constituït per set ministres, que roten la titularitat de la presidència cada any. El Consell federal és la cúpula de govern de la Conferència Helvètica i es constitueix de la següent manera: dos representants de cadascun dels tres partits més votats i el quart partit nomena el setè membre del consell. Per tant, es forma una presidència col·lectiva o grupal i també prou plural. El president de torn exerceix la seva funció com a ‘primus inter pares’, per això en els seus viatges i en les seves intervencions ha de recordar sempre que és “el primer entre iguals”, però que representa un cos de set membres.

Per aquest, i per molts altres aspectes que posseeix el sistema polític suís, podríem dir que es tracta d’un model que ha anat incorporant, de forma molt profunda, una autèntica cultura del diàleg, la negociació i el pacte. Potser el resum d’aquesta actitud es demostra en una altra frase d’ús corrent en l’àmbit polític local: arribar a “acords en el desacord”. És a dir, es parteix de la base o del pressupost que cap partit polític pot tenir tota la raó sobre un argument, amb la qual cosa és necessari dialogar i arribar a pactes. Va ser justament la cultura del pacte el germen de l’actual Confederació Helvètica, segons la tradició va ser el 1291 quan tres cantons – Uri, Unterwalden i Schwyz – van acordar assistència mútua davant possibles atacs estrangers.

És obvi que el sistema polític suís no és perfecte i té punts febles, però em sembla que en l’actual situació de tensió i crisi sociopolítica que es viu a molts estats europeus, seria molt oportú incorporar una actitud d’obertura cap a la part de veritat o de raó que l’altre pugui tenir. En política, carregar les tintes cap als extrems i voler fer-nos creure que tot és blanc o negre no condueix més que a l’immobilisme.

Recentment, en una entrevista concedida a Jordi Évole, el Papa Francesc afirmava que «tenim prou oblidada la paraula persuadir, la política va endavant amb l’art de la persuasió. Tu em convences a mi d’algunes coses que penses i jo accepto una part, i tu les meves, gràcies a la persuasió. Persuadir vol dir serenitat de cor, llibertat de cor, no tenir lligat el cor a interessos previs que són els que esclavitzen. No pots intercanviar els béns amb llibertat si tens una cadena enrere que et diu: “d’aquest espai no em puc moure”». I en un altre passatge de l’entrevista afirmava: «La por és el material sobre el que s’edifiquen les dictadures».

Per tant, ara que ha arribat la primavera amb un nou impuls de vida, no tinguem por a obrir-nos al diàleg i a la persuasió de l’altra postura! Si volem construir un camí col·lectiu, que no creï més tensions encara, haurem d’aprendre a arribar a “acords en el desacord”.


 

Sobre l´autor

Més articles

Argentí rodamón i català per adopció, interessat des de sempre en el misteri de l’Amor, una mica existencialista i força enamorat de les metàfores, doctor en Teologia Moral i professor a la Facultat de Teologia de Catalunya.

0

Finalitzar Compra