Des que naixem som influenciats per la nostra família, avantpassats, entorn, lloc i època en què vivim. En els primers anys percebem i acceptem creences i valors externs. En l’adolescència, època de grans canvis i presa de decisions que miren cap al futur, és quan podem replantejar els coneixements i experiències adquirits.

 

La nostra motxilla vital està situada a les nostres espatlles amb músculs forts per guardar el nostre passat. Veus i imatges que ens donen suport o censuren queden ocultes a l’esquena, sempre presents i dictant les nostres accions. Unes espatlles rígides, aixecats permanentment, bloquegen la respiració a l’escurçar el moviment expansiu de les costelles; limiten la mobilitat i flexibilitat de columna i maluc, debiliten les cames i els peus no caminen cap als nostres desitjos.

Al psicòleg Carl Rogers (1902-1987), iniciador amb Maslow de l’enfocament humanista en psicologia, li devem el concepte d’Autoestima entès com l’estima i la valoració que cada persona percep de si mateixa.

L’autoestima és una elecció personal, un procés vital que influirà en el nostre equilibri mental, emocional i en les nostres relacions. De manera conscient o inconscient, en l’adolescència determinem els valors i creences que dirigiran la nostra vida adulta. Podem escollir conscientment si seguir carregant a la nostra motxilla pedres que ens debiliten, o alleugerir el seu pes amb valors i creences que ens nodreixin i ens facin sentir bé.

Et proposo redactar la teva pròpia declaració d’Autoestima, una filosofia de vida que et doni suport. El més important és que sigui creïble per a tu. Escriu frases curtes i positives sobre el que vols veure realitzat en la teva vida. No prestis atenció al que no vols, només pensa en el que sí vols. Crea una identitat que t’agradi de tu mateix, realça el millor de tu. Deixa espai als altres perquè puguin expressar la seva pròpia identitat de vegades tan diferent de la teva. Inclou acceptació i valoració per la teva persona i la teva vida. Inclou un sentit de pertinença a una mica més gran que tu mateix, una força vital, un Déu que t’estima i té cura de tu perquè mai et sentis sol.

Pot ser tan curta o llarga com vulguis. Pots millorar-la al llarg de la teva vida. Confia i mantingues les teves afirmacions bàsiques perquè et donin suport en els moments difícils. Busca ajuda sempre que ho necessitis i tria els millors models i mestres. Repeteix-les cada dia fins que formin part plenament de la teva consciència. Els canvis positius comencen en la consciència.

Sobre l´autor

Més articles

Veus i Imatges Internes per escoltar i estimar el nostre meravellós cos.

0

Finalitzar Compra