Hi ha més de 300 milions de persones sordes al món. A Catalunya tenim 29,330 persones amb discapacitats auditives, segons dades del 2105 de l’Institut d’Estadística de Catalunya.

logo-handtalkLa llengua de signes és la llengua natural de les persones sordes o mudes, però no hi ha una sola “llengua de signes”. N’hi ha més de 200 arreu del món, cada una amb una semàntica i sintaxi pròpia.

Algunes d’aquestes llengües han obtingut reconeixement legal d’algun tipus, mentre que altres no tenen cap estatus. La llengua de signes catalana obtingué reconeixement oficial el 1994 per part de la Generalitat de Catalunya, mitjançant un decret que promou i facilita el seu ús en l’administració i, especialment, en l’ensenyament obligatori, en què s’han establert diverses escoles bilingües.

Tot i iniciatives com m4social day, el “punt de trobada de l’acció social, el món tecnològic i l’emprenedoria, amb l’objectiu d’ajudar i reforçar la innovació i la digitalització del tercer sector social en col·laboració amb administracions i empreses” de Catalunya, encara hi ha molt camí a fer.

Un dels països on es veuen esforços en aquest sentit és el Brasil, i allà ha nascut la que és considerada per l’ONU “millor aplicació social del món” per als smartphones: Hand Talk. Aquesta app tradueix contingut per LIBRAS (Llengua Brasilera de Senyals), tot facilitant la comunicació entre persones sordes i oients. L’aplicació permet escriure, parlar i també fer fotos per realitzar processos de traducció directa. Fins i tot el popular servei de transport Uber s’associat amb Hand Talk per fer descomptes als usuaris que l’utilitzen.

I tu, coneixes alguna app que ajudi la inclusió social?

Anselmo Carvalho
Darreres entrades Anselmo Carvalho (veure totes)
0

Finalitzar Compra