Ha arribat l’estiu i la calor també sol portar ganes de viatjar, canviar de ritme o conèixer nous llocs. D’altra banda, no sempre ens atrau el clàssic paquet turístic. Tot i que les agències s’esforcen i aconsegueixen oferir sempre nous productes,  potser volem conèixer la cultura d’aquest nou lloc i els seus habitants d’una manera més propera, fora dels circuits massificats.

El turisme sustentable es presenta com una excel·lent opció per a viatjar, conèixer nous indrets  i prioritzar el contacte amb les persones i la cultura del lloc. Fa poc vaig participar en una presentació realitzada al Consolat General de la República Argentina a Barcelona. Es tracta d’una proposta que han impulsat a la regió del nord-oest argentí (NOA). En aquesta presentació vaig conèixer l’activitat de Turisme sustentable NOA (www.turismosustentablenoa.org), una iniciativa que ha aconseguit posar al centre dels seus projectes les relacions humanes, sense renunciar a l’aspecte comercial i econòmic que aquestes relacions poden comportar.

En què consisteix aquesta proposta?

Partint d’una anàlisi de l’entorn, i de les necessitats que es constataven en molts habitants del NOA, s’ha aconseguit crear una oferta de turisme proper, personalitzat i de gran respecte cap a qui ofereix allotjament, ensenya un ofici, obre les portes de casa o fa de guia per ensenyar algun paratge local. Ha estat clau la incorporació de l’agència de turisme Boomerang (www.boomerangviajes.tur.ar) i el bon ofici dels tècnics de camp, és a dir, els intermediaris entre les agències de viatges i la gent del lloc.

En definitiva, una fórmula que val la pena tenir en compte ja que ofereix molta varietat i flexibilitat per aconseguir fer turisme sense perdre de vista l’harmonia entre natura i cultura, sent respectuosos amb el medi ambient i aprenent moltes coses d’altres cultures de primera mà. Per cert, molt recomanable per a recent casats que vulguin apostar per una lluna de mel que fomenti un estil de vida sostenible, sustentable i solidari.

Bon viatge!

Sobre l´autor

Més articles

Argentí rodamón i català per adopció, interessat des de sempre en el misteri de l’Amor, una mica existencialista i força enamorat de les metàfores, doctor en Teologia Moral i professor a la Facultat de Teologia de Catalunya.

0

Finalitzar Compra