Les idees es poden rebatre, els testimonis són irrefutables


Les idees, les ideologies, poden entrar en debat, quan un les defensa, explica els seus raonaments per pensar d’aquella manera, i l’altre les refusa, perquè aporta altres arguments que fan veure el tema des d’una altra perspectiva… Aquest exercici pot ser enriquidor, ja que permet apreciar les múltiples facetes d’una qüestió; pot convèncer o no, però ajuda a créixer en el respecte.

Per altra part, si el que posem sobre la taula no són idees, sinó vides, exemples de vida, la cosa canvia. Els testimoniatges et poden agradar o no, pots compartir o no els plantejaments que porten a actuar a les persones d’aquella manera, però no es poden negar: són fets, no opinions.

Aquest és un punt clau a l’hora de començar la lectura d’un llibre com Van Thuan. Libre entre rejas. Així ho va expressar l’autora, Teresa Gutiérrez de Cabiedes, en una xerrada de presentació del llibre a la qual vaig poder assistir el mes passat. I em va semblar una gran veritat.

Ja coneixia el llibre i la vida de Van Thuan, però la manera com parlava l’autora em va impactar molt: veritablement un pot ser lliure estant entre reixes! Tornem a allò d’abans: no és una idea maca o naif, és la vida d’un bisbe vietnamita que va passar 13 anys empresonat al seu país, 9 d’ells en règim d’aïllament. I malgrat això, o precisament en aquell context, experimenta una gran llibertat interior.

És la vida d’un home que parla des de la fe cristiana, però que transmet un missatge profundament universal i plenament humà: la importància de viure el present, les eleccions vitals, l’experiència del fracàs i de l’abandó… Qualsevol presoner viu esperant, viu amb l’esperança del seu alliberament, és clar. Tanmateix, el procés existencial de Van Thuan li porta a dir: “Jo no esperaré. Viuré el moment present omplint-lo fins a vessar d’amor”.

Hi ha vides que colpeixen, que interpel·len, que diuen alguna cosa per a tu, per a mi. Hi ha vides que mereixen ser contades i ser llegides, com deia Teresa Gutiérrez. Quina gran veritat!


 

Amparo Gómez
Darreres entrades Amparo Gómez (veure totes)
0

Finalitzar Compra