Recordo que abans dels 5 anys ja em feia moltes preguntes. Sempre m’ha atret conèixer el perquè de tot. Aquesta curiositat l’he satisfet primer amb l’enginyeria i després amb la física teòrica, però també amb la filosofia i la teologia, les tradicions religioses, la pròpia vivència i la relació amb els altres. Tot això m’ha animat a iniciar aquesta secció al blog.

 

El perquè d’aquesta nova secció

 

Ja des de l’antiguitat s’ha pensat que érem matèria i esperit. En termes més actuals, autors com F.Torralba sostenen que els éssers humans disposem d’una intel·ligència més, l’espiritual, que no implica necessàriament creure en una transcendència, ni molt menys vincular-se a una determinada religió.

D’altra banda, al llarg del temps sembla que la posició destacada que han tingut les religions a Occident ha anat minvant a mesura que el desenvolupament de les societats, l’economia, la ciència, ha propiciat que l’ésser humà guanyés seguretat, pensant que ho podia dominar tot.

També la pròpia Església Catòlica ha fet els seus avenços en la reinterpretació de les Sagrades Escriptures i en la integració de la ciència, que ja no veu com a enemiga a combatre, sinó com a una font de coneixement a considerar.

Ens trobem, però, amb una forta desorientació per part de molta gent, tant els que s’identifiquen com a creients, com els que es consideren no creients o bé indiferents. Sembla que, en un context de societats cada cop més organitzades, especialitzades i materialistes, les conviccions més profundes es dilueixen.

Volem, per això, contribuir al diàleg comunament anomenat “entre creients i no creients” que està íntimament relacionat amb el diàleg “ciència o raó i fe”. Pensem que, amb independència del seu credo, el diàleg entre persones que cerquen respostes fa que al final necessàriament es trobin, que conflueixin en allò que és important per a la persona i puguin contribuir juntes a un món millor.

I ho volem fer amb una nova narrativa que no vol pas destruir les veritats que per alguns encara poden ser “intocables”, sinó més aviat posant en relleu els punts de confluència entre els diferents relats, fomentant el diàleg i l’escolta, aprenent els uns dels altres. I això ho volem fer no tan sols a través de reflexions, texts sagrats i autors, sinó compartint experiències, potser la única cosa que és veritablement “sagrada”.

 

Què ens motiva?

 

Amb aquesta nova secció voldríem oferir un espai de trobada pels qui ens formulem preguntes existencials: el perquè i el per a què.

Pretenem aprofundir en el “misteri” des de les tradicions religioses, la ciència, la psicologia, les neurociències i l’experiència vital.

Volem descobrir fonts de saviesa a través del diàleg entre el creient i el no-creient, i posar-les a l’abast de tothom.

Desitgem aprofundir aquests tipus de diàleg, amplificant-lo, i preservar el seus fruits perquè puguin servir d’orientació per a les noves generacions.

Aspirem a trencar les barreres que ens separen i que ens impedeixen desenvolupar-nos plenament com a persones, com a humanitat, convençuts que podem contribuir a la construcció d’un món millor.

 

Què oferirem?

 

Aproximadament un cop al mes publicarem un text d’algun dels àmbits de coneixement esmentats.

Acompanyarem al Grup de Diàleg dels Focolars en el nou itinerari que inicia aquest curs, per tal de fer-nos ressò de les seves aportacions, anàlisis i experiències.

Amb el temps, també volem enriquir aquesta secció amb diferents autors que ens ajudin a comprendre la veritat des de les seves diferents disciplines, coneixements i creences.

 

Espero que us agradi!

Sobre l´autor

Més articles

Enginyer de Telecomunicació, Màster en Física de Partícules i Cosmologia, apassionat del diàleg interconviccional i del diàleg entre la ciència i la fe.

0

Finalitzar Compra